Nicaraguai elnökválasztás: Ortega harmadszor

Újrázott Nicaraguában a volt szandinista vezér. A 66 éves Daniel Ortega az első eredmények szerint a szavazatok 66 százalékát kapta, ellenfele, a 80 éves Fabio Gadea, a liberális ellenzéki jelölt 25 százalékot.

- Ez a kereszténység és a szocializmus győzelme - állította Ortega felesége, aki egyben a kormány szóvivője. A politikussá lett egykori forradalmár nyomására a legfelsőbb bíróság 2009-ben megváltoztatta az ország alkotmányát, hogy egymás után kétszer is betölthesse az elnöki posztot. (1996 és 2001 között már állt az ország élén, majd 2006-ban ismét visszaszavazták a hatalomba).

Győzelmét elemzők főként a gazdasági helyzet javulásával magyarázzák. A nicaraguai gazdaság dinamikusan, 4 százalékkal növekszik, a fő exportcikkeknek, a cukornak és a kávénak köszönhetően. De komoly szerepet játszott a győzelemben Hugo Chávez támogatása is: a venezuelai elnök a szegények megsegítésére, többek között a nyomornegyedek viskóinak befedésére, illetve egészségügyi és az infrastukturális fejlesztésekre nyújtott pénzügyi támogatást.

A volt szandinista vezér, Daniel Ortega harmadszor is Nicaragua élén
Daniel Ortega, Nicaragua's current president and presidential candidate from the ruling Sandinista National Liberation Front, shows ink-stained finger after casting his vote during presidential elections at a polling station in Managua November 6, 2011. Ortega, a former Marxist guerrilla leader, looks likely to win re-election on Sunday after heavy social spending won him strong support among the country's poor. REUTERS/Oswaldo Rivas (NICARAGUA - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.