New Yorkba készül Bajnai Gordon

A New York-i közlekedés mellett az ENSZ közgyűlésének szokásos szeptemberi politikai csúcsforgalmával is megismerkedik Bajnai Gordon.Tudósítónktól

A négynapos programjára vasárnap érkező miniszterelnök - e minőségében első amerikai útján - részt vesz a világszervezet jövő keddi klímacsúcsán, találkozik amerikai befektetőkkel és az itteni magyarság képviselőivel is.

Fogadja Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár, és találkozója lesz Jacques Diouffal, a FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgatójával. Kétoldalú megbeszélései között az előzetes tervek szerint Bajnai "névrokonával", Gordon Brown brit kormányfővel, valamint az új-zélandi, a máltai és az albán miniszterelnökkel is egyeztet. Washingtonban - ahová a magyar vezető ezúttal várhatóan nem látogat el - nem zárják ki, hogy Barack Obamával is sor kerülhet rövid megbeszélésre, de ilyesmi egyelőre nem szerepel a lapunknak is megküldött programban.

Viszont Bajnai részt vesz az amerikai elnök szerda esti fogadásán a Metropolitan Museumban. Ellátogat az USA vezető gazdasági lapja, a The Wall Street Journal szerkesztőségébe, és nyilatkozik a Bloomberg üzleti hírügynökség televíziójának is.

Szerdán, az ENSZ közgyűlése általános vitájának megnyitóján az államfők sorában Lula da Silva brazil elnök, Obama és a líbiai Moamer al-Kadhafi szólal fel az elsők között a program szerint. Bajnai ekkor "jelen van" küldöttsége élén, de értesülésünk szerint a magyar felszólalást már a kormányfő hazautazása után, a tovább itt tartózkodó Balázs Péter külügyminiszter tartja meg.

Ugyancsak szerdán Bajnai Gordon előadást tart a metropolisz Columbia Egyetemén "Magyarország és a globális gazdasági válság" címmel. A programra kiadott meghívó megemlíti "Gyurcsány Ferenc népszerűtlen kisebbségi kormányának bukását", Bajnairól pedig azt írja: a 2010 tavaszára tervezett választásokig szólóan válságmenedzsernek nyilvánította magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.