New York is lazít a marihuána-szabályozáson

A szövetségi állam kormányzója a szigor híve, de a politika közbeszólt. Hivatalosan így is csak nagybetegek szívhatnak majd.

Húsz másik amerikai szövetségi állam és a főváros, Washington után nemsokára New Yorkban is lehet majd gyógyászati célból marihuánát fogyasztani – írja a New York Times. Bár a tendencia a liberalizálás felé halad, a marihuána orvosi célú használatát is ellenző New York-i demokrata kormányzó, Andrew Cuomo jóvoltából a tiltást csak korlátozottan oldják fel.

Marihuánával New Yorkban csak nagybetegek – rákban vagy glaukómában szenvedők – élhetnek, és a szerhez mindössze a szövetségi állam húsz kórházában lehet majd hozzáférni. Máshol az Egyesült Államokban a legalizálás már fényévekkel előbbre jár. Ahol gyógyászati célból fogyasztják, mint Kaliforniában, az orvos már többnyire hátfájdalmakra is felírja, Colorado pedig az erről rendezett népszavazás nyomán január 1-től élvezeti használatra is engedélyezte. Coloradóhoz – ahova most ezrek zarándokolnak marihuánáért – valamikor 2014 második felében Washington állam csatlakozik majd. Itt szintén népszavazáson dőlt el a dolog, egyébként úgy, hogy közben a szövetségi törvények a marihuánát még mindig illegális szerként tartják nyilván.

A marihuána korlátozott engedélyezése – derül ki a NYT cikkéből – New Yorkban egy politikai játszma része. Cuomo valószínűleg azt akarja kompenzálni, hogy amióta Bill de Blasiót megválasztották a hasonnevű metropolis főpolgármesterének, a szövetségi államnak már nem ő az első számú, progresszívnek számító politikusa. Erre utal az is, hogy Cuomo állítólag meg akarja kerülni a helyi törvényhozást, és saját hatáskörben dönt a kérdésről.

Az érdekvédő szervezetek már régóta kampányolnak a New York-i szigor enyhítése mellett. Már csak a rengeteg, a rendvédelmi szerveket vízfejűvé tevő ügy miatt is: a Drug Policy Alliance szerint 2002 és 2012 között a a szövetségi államban négyszázötvenezer esetben emeltek vádat marihuánával elkövetett visszaélésekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.