Súlyosbodott a rasszizmus Obama alatt?

Bill de Blasio new york-i polgármester nem támogatja a nagyesküdtszék döntését, amellyel felmentették Daniel Pantaleo rendőrt Eric Garner halála ügyében.
De Blasio kiemelte, hogy a színes bőrű gyerekek, mint amilyen saját kisfia is, az átlagosnál is nagyobb veszélynek vannak kitéve, amikor összeütközésbe kerülnek a rendőri hatóságokkal.

Az ABC tévécsatorna egyik műsorában a polgármester többszöri nekifutásra sem volt hajlandó határozottan válaszolni arra a kérdésre, hogy egyetért-e a nagyesküdtszék döntésével Pantaleo rendőr ügyében.

De Blasio elterelő hadműveletként ezt válaszolta: „Közszolgálati tisztviselőként támogatom a bíróságok munkáját. Fontosnak tartom a rendőrök folyamatos képzését, hogy jobb kapcsolat alakulhasson ki köztük és a lakosság között." New York vezetője azt is elárulta, hogy támogatásáról biztosította az ügyben indított polgárjogi eljárást azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön a rendőr megsértette-e az áldozat emberi jogait.

Guardian emlékeztet, hogy a napokban hatalmas vitát váltott ki a polgármester kijelentése, miszerint fekete bőrű feleségével tizenéves fiúkat már évek óta nevelik arra, hogyan viselkedjen, ha rendőrségi incidensbe keveredik. Lényeges, hogy pontosan kövesse a rendőr utasításait, ne tegyen hirtelen mozdulatokat, ne nyúljon a zsebébe a mobiltelefonjáért, mert ezeket a rendőr - főleg színes bőrű esetében - sokszor félreérti.

„Fontos lenne, ha az országban végre nyíltan lehetne beszélni a rasszista viselkedésről és magáról a rasszizmusról. A színes bőrű családokban mindennapos rutinná vált a gyermekek szembesítése az ellenük irányuló ok nélküli rendőri brutalitásokról. Határozottan fel kell lépni a rendőrség pártatlan munkavégzése és az irántuk táplált bizalom és tisztelet visszaszerzése érdekében. A rendőrség feladata az ártatlanok megvédése a bűnösökkel szemben és nem az állásfoglalás és ítélkezés."

Bratton a CBS csatornának adott interjújában elmondta, hogy a New York-i rendőrség belső vizsgálatot indít a Garner-ügyben, azzal összefüggésben, hogy az eljárás a szabályzatban foglaltak szerint zajlott-e le. Az illegális cigarettát áruló fekete férfit az után kezdte fojtogatni a rendőr, hogy az megtagadta az együttműködést a hatóságokkal.

A Bloomberg Politics közvélemény-kutatása szerint az amerikai állampolgárok több mint fele gondolja azt, hogy a rasszizmus Obama elnök hivatalba lépése óta súlyosbodott az országban. A színes bőrűek elleni rendőri brutalitás és a hatóságok elszámoltathatatlansága miatt napok óta tüntetés-hullám zajlik az amerikai nagyvárosokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.