Nevetséges ürüggyel marad börtönben a Jukosz-tulajdonos

Még a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország pártban is értetlenkedve fogadták a kifogásokat, amelyekkel a bíróság elutasította a Jukosz társtulajdonosa, Platon Lebegyev ideiglenes szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmét.

– Megtérítem annak a rabruhának az árát, amit Lebegyev elvesztett – kommentálta az orosz parlament alelnöke, Ljubov Szliszka a bíróság szerdai döntését, amely alapján Mihail Hodorkovszkij üzlettársa – az adócsalásért 2005-ben nyolc, tavaly hasonló ügyért pedig 13 évre elítélt Platon Lebegyev – nem kerülhetett ideiglenesen szabadlábra. (Mindkét ítélet letöltésének kezdete Lebegyev és Hodorkovszkij 2003-as őrizetbe vételétől számítandó. Ennek alapján, a kiszabott büntetés felének letöltésével vált jogosulttá Lebegyev a kérvény benyújtására.)

Lebegyev a bíróságon, kérelme elutasítása után.
Platon Lebedev, jailed business partner of Russian ex-tycoon Mikhail Khodorkovsky, gestures after hearing the verdict inside the defendants' box during a court hearing to consider a request for parole in Velsk in Arkhangelsk Region July 27, 2011. A Russian court denied parole Wednesday to Platon Lebedev, the business partner of jailed former oil tycoon Mikhail Khodorkovsky, keeping him in prison until the end of his sentence in 2016. REUTERS/Tatyana Makeyeva (RUSSIA - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)

Szliszka hangsúlyozta, nem Lebegyev mellett áll ki, hanem a bíróság jogszerű működéséért. – Amit a bíróságon láttunk, az jogrendszerünk lerombolásának kézzelfogható bizonyítéka. Nem más, mint visszatetszést keltő színjáték – mondta eddig szokatlan határozottsággal a parlament kétharmados többségét maga mögött tudó Egységes Oroszország (JeR) politikusa. Az alelnök szerint valódi okokat kellett volna a bíróságnak megneveznie. A bírósági indoklás szerint azonban a fő ok, hogy Lebegyev nem ismeri el bűnösségét, így a büntetés egyelőre nem érte el célját. (A Lebegyev fogvatartását biztosító arhangelszki börtön vezetése a bíróságon további érvként felhozta, hogy Lebegyev elhagyott egy rabruhát, valamint illetlenül beszélt az intézet dolgozóival.)

Hasonlóan kritikusan fogalmazott az orosz emberi jogi biztos is. – Az indoklás minden normális embert nevetésre késztet. Úgy vélem, a bíróságnak más, előttem ismeretlen okai lehettek az elutasításra – jelentette ki Vlagyimir Lukin, utalva a Jukosz ügyének politikai jellegére.

A bíróság döntése korántsem volt váratlan – Hodorkovszkij hasonló kérelmének elutasítása és tavaly meghozott második ítélet után különösen nem –, sokkal inkább meglepő Szliszka kritikája, hiszen az közvetve Vlagyimir Putyin kormányfőt is illeti, miután sokan Putyin személyes ügyének tekintették az egykori legnagyobb olajtársaságot vezető Hodorkovszkij bebörtönzését. Ez mutatkozott meg akkor is, amikor Putyin – néhány nappal a második bírósági ítélet előtt – élő adásban tolvajnak és gyilkosságokban bűnrészesnek nevezte a vállalkozót. (Utóbbi vádpont Hodorkovszkijjal kapcsolatban sosem merült fel.) Nyilatkozata azért is kapott nagy hangsúlyt, mert kisebb nézeteltérést okozott a kormányfő és a támogatásával elnökké lett Dmitrij Medvegyev között is. Az államfő elítélte, hogy bármilyen befolyásos politikus ítélkezzen egy ügyről, a bíróság döntése előtt.

A korábban Putyin-pártinak mondott, az utóbbi időben Medvegyev mellé sorolo Gleb Pavlovszkij politológus is kifogásolta a Lebegyev kérvényének elutasítását. – Világos, hogy ez egy politikai ügy – jelentette ki a Novaja Gazetának a politológus.

A hatalom közeléből érkező kritikus hangok különös fontosságúaknak tűnnek fel a decemberi parlamenti és a márciusi elnökválasztás közeledtével, amellyel kapcsolatosan továbbra is kérdés, hogy Putyin tér vissza vagy a liberálisabbnak tartott Medvegyev indulna újra a posztért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.