Netanjahu visszatérhet

Izraelben alig három hétig tartott a kampány a Gázai háború befejezése óta. Az öt és félmillió választópolgár valószínűleg a jobboldali pártokat választja majd, bár a Cipi Livni külügyminiszter vezette Kadima még okozhat meglepetéseket.

Izraelben alig vannak választási plakátok az utcákon, alig agitálnak fiatalok a  nagyobb kereszteződésekben, szokatlanul csendesen, már - már unalmasan telt el a gázai háborút követő mindössze három hetes választási kampány. Mindezek után kedd reggel 7-kor megnyílnak a választóhelységek, hogy a szavazásra jogosult mintegy 5 és negyed millió polgár este 10-ig megválassza az ország történetének 18. parlamentjét.

A zsidó államban nincsenek választókörzetek, csakis országos listákra lehet szavazni - ezúttal 34 -re - de általában tucatnyi pártnak van reális bejutási esélye a 2 százalékos küszöb mellett. A jelenlegi kampány során a közvélemény-kutatások eleinte a jobboldali Likud párt toronymagas győzelmét jósolták, de a centrista Kadima párt a legutolsó adatok szerint veszélyesen megközelítette riválisát, s a választások legnagyobb tétje, hogy végül sikerül -e a Kadimás Cipi Livninek leköröznie a Likudos Benjamin Netanjahut.

Livni a finisben maga mellé állította az addig többnyire bizonytalankodó nők és a fiatalok többségét, s így az utolsó két hétben látványos emelkedést mutatott pártjának népszerűsége, miközben Netanjahu számos szavazót vesztett, akik inkább a többi jobboldali párthoz csatlakoztak.

Elsősorban Avigdor Liebermann szélsőségesen nacionalista Izrael a hazánk nevű pártja okozhat meglepetéseket, bizonyos kutatások szerint akár több mint 20 helyet is megszerezhetnek a 120-tagú Kneszetben, s ezzel a harmadik legnagyobb frakcióvá válhatnak. Ha ez megtörténik, akkor maguk mögé utasítják az Ehud Barak vezette szociáldemokrata Munkapártot, amely eddig mindig jobban szerepelt a negyedik helynél a pártok rangsorában.

Akár legyőzi Livni Netanjahut, akár nem, a jobboldali blokk várhatóan jóval erősebb lesz a Kneszetben a baloldali pártok összességénél, mindenképpen többségre, vagyis több mint 60 helyre számíthatnak. Az izraeli parlamentáris szabályok szerint a választások után a köztársasági elnök- jelen esetben a Kadima párthoz tartozó Simon Peresz -  tanácskozásra invitálja a frakciókat, s azok véleménye alapján kéri fel általában a legjobban szereplő párt vezetőjét a kormányalakításra. A pártok összesített támogatása szerint jelenleg Netanyahunak van a legnagyobb esélye a következő koalíciós kormány megteremtésére, mivel a bejutásra számító pártok többsége még Livni győzelme esetén is őt szeretné kormányfőként látni.

 

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.