Netanjahu szerint antiszemiták, akik bojkottal fenyegetik Izraelt

Az izraeli kormányfő a palesztinokat pártoló értelmiségiek és bloggerek „Bojkott, leválás és szankciók" (BDS) nevű, egyre sikeresebb mozgalmára utalt, amely részben a Ciszjordániából származó, illetve részben minden izraeli termék megvásárlása ellen kampányol, és kétségbe vonja a zsidó állam legitimitását.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy az Izraelt bojkottal fenyegetők antiszemiták, és őket kell bojkott alá venni. „Világossá kell tenni, hogy a bojkottálók modern köntösbe bújtatott klasszikus antiszemiták. Szerintem küzdeni kell ellenük” – mondta a nagyobb amerikai zsidó szervezetek hétfőn tartott elnöki konferenciáján a kormányfő.

Az izraeli közszolgálati rádió beszámolója szerint Netanjahu beszédében rámutatott, hogy a múltban az antiszemiták a zsidók boltjait vették bojkott alá, ma pedig a zsidó állam elleni bojkottra szólítanak fel. „Teljes mértékben szégyen, hogy vannak Európában emberek, akik zsidók elleni bojkottot akarnak" – tette hozzá.

Az izraeli kormányfő a hétfői konferencián az ország IT-szektorát és azon belül a kibertér biztonságát szavatoló cégek fontosságát emelte ki. „Az innovációs képesség komoly gazdasági értéket jelentő hatalmas kincs a mai világban. És ez nagyobb dolog, mint amit az összes bojkottáló kezelni képes” – mondta.

A kormányfő a palesztinokat pártoló értelmiségiek és bloggerek „Bojkott, leválás és szankciók" (BDS) nevű, egyre sikeresebb mozgalmára utalt, amely részben a Ciszjordániából származó, illetve részben minden izraeli termék megvásárlása ellen kampányol, és kétségbe vonja a zsidó állam legitimitását.

A bojkottfelhívások nyomán legutóbb egy holland nyugdíjalap szakította meg kapcsolatát öt, ciszjordániai településeken is működő izraeli bankkal, és veszélybe került az Európai Unió és Izrael közötti tudományos együttműködés is. Ennek nyomán az eddig félvállról kezelt kérdés az utóbbi hónapokban egyre nagyobb aggodalmat vált ki az izraeli vezetők körében. A BDS aktivistái szerint Izrael csak akkor vonul ki az 1967-ben elfoglalt területekről, ha erre nemzetközi bojkottokkal rákényszerítik. Ezzel szemben az izraeli vezetők a palesztinokkal való békekötési szándékukat hangsúlyozzák.

Netanjahu a konferencián megismételte a palesztinokkal kapcsolatos korábbi álláspontját, miszerint „a viszály gyökere, hogy a palesztinok elutasítják Izrael zsidó államként történő elismerését". Kijelentette, hogy a palesztinoknak "kulturálisan meg kell változniuk", és fel kell hagyniuk az Izrael elleni uszítással a béke alapfeltételeként, valamint hogy országa ragaszkodik a "tartós biztonsági intézkedésekhez" a béke fenntartása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.