Netanjahu időt kért és kapott

Két heti haladékot kér a kormányalakításhoz Simon Peresz államfőtől Benjamin Netanjahu. A kijelölt izraeli miniszterelnök az egységkormányt sürgető Munkapártot szeretné az eddig a szélsőjobboldali Izrael az Otthonunkkal társult Likudhoz édesgetni.

Két heti haladékot kért és kapott a kormányalakításhoz Simon Peresz államfőtől  Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök – közölte  pénteken az izraeli elnöki hivatal. Netanjahu kormányalakítási eredeti megbízatása vasárnap jár le. A megbízott miniszterelnök a haladékot arra próbálja  felhasználni, hogy meggyőzze az Ehud Barak vezette Munkapártot a kormánykoalícióban való részvételről.

Barak, az Munkapárt vezetője, a távozó kormány védelmi  minisztere korábban nagy nemzeti egységkormány megteremtése mellett  foglalt állást egy nyilatkozatában. Szavai szerint megpróbáltatások várnak Izraelre a biztonsági kihívások és a gazdasági válság miatt,  ezért van szükség széles egységkormányra. „Egy csupán a jobboldalra korlátozódó  kormány csak bajt okozna.” – vélte.

Az izraeli média szerint Barak – volt kormányfő, egykori vezérkari főnök – szeretné megőrizni védelmi miniszteri posztját.

Bár Netanjahu a vallásos és a szélsőjobboldali pártok támogatásának köszönhetően már jelenleg is abszolút többséget élvez  a kneszetben, szélesebb, politikailag kiegyensúlyozottabb kabinetet  szeretne alakítani a Munkapárt bevonásával. Ez utóbbi azonban igen megosztott a kérdésben, és jövő kedden tartandó rendkívüli  kongresszusán dönt a kérdésről. Éles vitát ígér a tény, hogy a Netanjahu vezette Likud már aláírt egy szerződést a szélsőjobboldali Izrael az Otthonunk (Jiszrael Beiteinu) párttal.

Az izraeli törvények lehetőséget teremtenek a késleltetésre. Netanjahunak vasárnapig kellett volna megalakítania kormányát és  annak összetételét jóváhagyásra a törvényhozás elé terjeszteni.  Ennek hiányában azonban az államfőtől haladékot kell kérni, amelynek hatálya április 3-án járna le.

Netanjahu a sajtó előtt is jelezte, az egységkormány létrehozásához szüksége van a haladékra. „Egy ilyen kormány megteremtése még inkább nélkülözhetetlennek tűnik számomra, miután tárgyaltam a vezérkarral és az ország gazdasági irányítóival" – mondta a megbízott kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.