Netanjahu hajlandó fékezni a telepbővítéseket

Benjaámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - Washington kérésének megfelelően - hajlandó időlegesen fékezni az építkezéseket a ciszjordániai zsidó telepeken azzal, hogy a jövő év elejéig nem ad ki újabb építési ajánlatkéréseket.

Az izraeli miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter, valamint Ariél Atiasz építés- és lakásügyi miniszter egyetértésre jutott abban, hogy arról tájékoztatják az Egyesült Államokat: Izrael elfogadna egy ilyen intézkedést - mondták a francia hírügynökségnek az említett minisztériumok magas rangú tisztségviselői.

Az építés- és lakásügyi minisztérium de facto már hónapok óta szünetelteti az ajánlatkéréseket. A szóban forgó döntés lényegében csak meghosszabbítaná ezt - ugyanakkor nem vonatkozik a kilenc hónapja már folyó magánépítkezésekre.

"Izrael ez év májusában leállította az ajánlatkéréseket Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben is" - mondta Hagit Ofran, az építkezéseket ellenző Békét Most (Salom Ahsav) pacifista szervezet képviselője. Hozzátette azonban, hogy "még a kormány általi ajánlatkérések teljes leállítása esetén is folytatódna az építkezések legalább 60 százaléka a telepeken", és hogy az intézkedés "nem vonatkozik több mint ezer lakás jelenleg is zajló építésére".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.