Netanjahu elengedne negyven palesztin foglyot

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, eddigi álláspontját megváltoztatva, kész akár negyven palesztin foglyot is elengedni még a palesztin-izraeli tárgyalások előtt - írta washingtoni forrásokra hivatkozva csütörtökön a Maariv című izraeli napilap.

Izrael felajánlotta, hogy kész szabadon bocsátani az egyezkedés újrakezdése előtt akár negyven olyan, az 1993-as oslói egyezmény előtt bebörtönzött palesztin foglyot, akiknek „vér tapad a kezéhez”, és ehhez a másik oldalnak nem kell elköteleznie magát a tárgyalások mellett.

A lap szerint Netanjahu és John Kerry amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnök válaszára vár, és pozitív válasz esetén Jeruzsálem már a közeljövőben, a kedd óta tartó ramadán böjti hónap idején megteszi a gesztust, hogy ezzel bizonyítsa tárgyalási szándékának komolyságát. A továbbiakban a békefolyamat újraindulása esetén újabb 104 rabot készek hazaengedni az izraeli börtönökből.

A szabadlábra kerülő idős és beteg foglyok a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat szerint nem jelentenek veszélyt a zsidó államra, de - szemben Abbász nyilvánosságra került követelésével - nem lesznek köztük izraeli állampolgár arabok és kelet-jeruzsálemiek.

Abbász korábban elutasított egy izraeli-amerikai ajánlatot hatvan rab elengedésére kéthavonta, húszas részletekben. Az első csoport hazatérését a tárgyalások kezdetéhez időzítették volna.

A Maariv szerint az amerikaiaknak az utóbbi időkben sikerült meggyőzniük Netanjahut, hogy szakítson eddigi politikájával, amely szerint csak válaszlépésekért és csak a tárgyalások megkezdésekor tesz engedményeket. Az új ajánlat szerint Netanjahu Abbászt palesztin bírálóival szemben megerősítve az esetleges tárgyalások időpontjától függetlenül kész elengedni rabokat, hogy ezzel nyomást gyakoroljon a palesztin politikus tárgyalóasztalhoz ültetése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.