Izrael bocsánatot kért a flottilláért

Barack Obama izraeli útjának utolsó napján sajnálatát fejezte ki az izraeli miniszterelnök a Gázába igyekvő török flottilla megállításáért, amely során kilenc török civil életét vesztette.

Elismerte az izraeli hadsereg akciójakor elkövetett hibákat Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő szerint sajnálatos, hogy kilenc halálos áldozattal járt annak a török flottillának a feltartóztatása, amely a Gázai-övezetbe tartott, megpróbálván megtörni az Izrael által fenntartott tengeri blokádot.

Netanjahu telefonon beszélt pénteken a török kormányfővel. Az izraeli fél kilátásba helyezte, hogy kártérítést fizetnek az áldozatok családjainak. Recep Tayyip Erdogan elfogadta az izraeli bocsánatkérést és kijelentette, hogy országa mindig is kész volt arra, hogy helyreállítsa jó kapcsolatát Izraellel.

A konfliktus miatt elhidegült az addig konstruktív viszonyt ápoló két ország kapcsolata. Az Egyesült Államoknak kiemelten fontos volt, hogy a térségbeli két szövetségese rendezze kapcsolatait egymással. Washington "nagyra értékeli a két országgal fenntartott partneri kapcsolatot, és kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a két fél visszaállította egymással jó kapcsolatát, amely hozzájárul a térség biztonságához és stabilitásához – idézte Barack Obama közleményét a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.