Tíz hónapra leállíthatják a ciszjordániai zsidó telepek bővítését

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt javasolja, országa tíz hónapra fagyassza be a megszállt Ciszjordániában a zsidó telepek bővítését, hogy ezáltal megkíséreljék újraindítani a megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalásokat - közölte szerdán Netanjahu hivatala.

A miniszterelnök szerint a tervezett lépéssel kísérlet történik a megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítására.

Netanjahu hivatala közölte, hogy a kormányfő az ajánlatot - az új építési engedélyek jóváhagyásának felfüggesztését - nemzetbiztonsági kabinetje elé terjeszti jóváhagyásra. A közlemény nem tett említést arról, hogy a javaslat az Izrael által szintén megszállt, arab többségű Kelet-Jeruzsálemre is vonatkozna. Netanjahu már korábban is felvetette a telepbővítés átmeneti befagyasztását, de időhatárt most először tűzött ki.

A Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság mindazonáltal már előre elutasított minden olyan izraeli ajánlatot, amely a telepépítés csupán részleges vagy átmeneti leállítását irányozza elő.

Kelet-Jeruzsálem ügye politikai szempontból igen kényes kérdés, mert a palesztinok a városrészt remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni. A palesztinok addig nem hajlandóak felújítani a béketárgyalásokat, amíg Izrael teljesen nem állítja le a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepbővítéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.