Netanjahu: nem lesz nagykoalíció Izraelben

Nincs lehetőség nagykoalíciós kormány megalakítására Izraelben - jelentette ki pénteken Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud vezetője.

"Mindent elkövettem a nagykoalíció létrehozása érdekében, amely fontos lett volna az Izrael előtt álló biztonsági és gazdasági kihívások tükrében. Legnagyobb sajnálatomra Livni asszony kategorikus elutasításába ütköztem" - mondta a kormányalakítással megbízott Netanjahu újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Cipi Livnivel, a centrista Kadima vezetőjével Tel-Avivban.

A találkozó után Livni közölte: nem hajlandó részt venni egy Netanjahu vezette nagykoalícióban, és a Kadima ellenzékbe vonul. "A megbeszélésen nem tudtunk megegyezésre jutni több lényeges kérdésben" - mondta Livni a másfél órás találkozó után, hozzátéve, hogy szükség esetén támogatni fogja az új kormányt.

Netanjahu azt mondta, a megegyezés érdekében kész lett volna nagylelkű engedményeket tenni, nevezetesen felajánlotta volna a Kadimának a három kulcsfontosságú minisztérium - a külügyi, a védelmi és a pénzügyi tárca - közül kettőnek az irányítását.

A Kadima annak ellenére elzárkózott a nagykoalíciótól, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 52 százaléka a legtöbb mandátummal rendelkező két párt összefogását támogatná. Netanjahunak április 3-ig van ideje új kormányt alakítani. A jobboldali tábornak 65 mandátuma van a 120 fős kneszetben, így a Likudnak Livni nélkül is megvan a többsége a kormányalakításhoz.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.