Netanjahu: Ne bízzanak Róhániban!

Irán ajánlata csak egy csel, amelyet egy báránybőrbe bújt farkas tervelt ki. Izrael pedig készen áll arra, hogy egyedül lépjen fel Irán atomfegyverei ellen. Az izraeli miniszterelnök az ENSZ közgyűlésén megróbálta áláásni Haszan Róháni iráni elnök szavahihetőségét.

- Róháni nem úgy beszél, mint Ahmadinedzsád - utalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Róháni keményvonalas elődjére. - Amikor viszont a nukleáris program kerül szóba, csak az a különbség köztük, hogy Ahmadinedzsád egy valódi farkas volt farkasbőrben, míg Róháni báránybőrt ölt - Netanjahu a Reuters tudósítása szerint ehhez hasonló kijelentésekkel próbálta áláásni Haszan Róháni szavahihetőségét az ENSZ közgyűlésén, és csak trükknek nevezte az iráni elnök békülékenységét.

Izrael valószínűleg attól tart, hogy idejekorán könnyítenek az Iránt sújtó szankciókon. Netanjahu szerint nem szabad csökkenteni a Teheránra gyakorolt nyomást, az egyetlen megállapodás, ami elfogadható, az Irán atomfegyverkezési programjának teljes leállítása. A miniszterelnök utalt arra is, hogy Róháni 1989 és 2003 között "a legfelső nemzetbiztonsági tanács feje volt", és ez alatt az idő alatt Irán "bérencei" ellenzéki vezetőket öltek Berlinben, 85 embert megöltek egy Buenos Aires-i zsidó központban, egy bombatámadásban pedig 19 amerikai katonával végeztek Szaúd-Arábiában. - Elhihetjük, hogy Róháni Irán nemzetbiztonsági tanácsadójaként semmit sem tudott ezekről a támadásokról? - kérdezte Netanjahu. - Persze, hogy tudott, ugyanúgy, ahogy harminc évvel ezelőtt tudtak a biztonsági főnökök a Bejrútban végrehajtott robbantásokról, amelyekben 241 amerikai tengerészgyalogos és 58 francia ejtőernyős halt meg - mondta Netanjahu, aki szerint a legjobb politika a szankciók és a katonai csapással való fenyegetés.

Az izraeli miniszterelnök - aki szerint a júniusban az elnöki széket elnyerő Róháni ugyanúgy a rezsim szolgája, mint elődei - azt is világossá tette, hogy készek egyedül fellépni Irán ellen. - Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán nukleáris fegyverekhez jusson. Ha Izraelt arra kényszerítik, hogy egyedül cselekedjen, akkor Izreal így fog tenni. De hiába van egyedül, Izrael tudni fogja, hogy sok mindenkit védelmez - jelentett ki a miniszterelnök, akinek beszéde nagyrészt Iránról szólt, habár ejtett pár szót az izraeli–palesztin tárgyalásokról is. Közölte, hogy a zsidó állam kész "a történelmi megállapodásra", és kifogásolta, hogy a palesztin vezetők nem viszonozzák eléggé ezt a készséget.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője szerint Izrael szkepticizmusa érhető, hiszen egészen eddig Irán azt hangoztatta, hogy Izraelnek nincs joga a létezéshez.

Az Egyesült Államok, Izrael és szövetségeseik szerint Irán fegyverkezésre használja nukleáris programját. Teherán szerint azonban céljaik békések, csak az energiatermelés miatt fejlesztenek. Az ENSZ közgyűlésén tartott beszédében a mérsékelt Haszan Róháni békülékeny hangnemet ütött meg, kijelentette, hogy Irán biztonsági és védelmi politikájában nincs helye az atomfegyvereknek, ráadásul a nukleáris eszközök ellentmondanának vallási és etikai elveiknek is. Barack Obama amerikai elnök és Róháni ugyan személyesen nem találkoztak, később azonban beszéltek telefonon. A hónap végén Irán találkozik az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal Genfben, hogy folytassák az iráni és az amerikai külügyminiszter részvételével megkezdett New York-i tárgyalásokat.

Úgy tűnik, Róhánit az iráni törvényhozás is támogatja. Az elnök hazatérte után beszámolt útjáról és a nyugati vezetőkkel folytatott tárgyalásairól az ISNA hírügynökség szerint. Az iráni parlament 290 képviselőjéből 230-an aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben támogatásukat fejezték ki Róháni felé, amiért egy erős és békülékeny Irán képét mutatta. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője egyelőre nem kommentálta Róháni útját.

Az iráni politikában azonban voltak olyanok is, akik szerint az elnök túl korán, túl messzire ment. A képviselőház elnöke, a konzervatív Ali Laridzsáni ugyan üdvözölte Róháni közgyűlési beszédét, az Obamával folytatott telefonbeszélgetésről viszont nem tett említést. A Forradalmi Gárda szerint a telefonhívás elhamarkodott volt, és akkor lehetne sikeresnek tekinteni az elnök politikáját, ha az USA könnyít a szankciókon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.