Netanjahu újabb vitákat provokál

Miután a jövő évi költségvetést átverte a szűk kormánypárti parlamenti többségen, Benjamin Netanjahu megbízott egy csoportot annak a törvénynek a kidolgozásával, amely kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama és ennek szellemében kell működnie.

A részleteiben most kidolgozandó törvény bizonyosan súlyos és könnyen érthető elégedetlenséget fog kiváltania az arab izraeli állampolgárok körében. Netanjahu markánsan jobboldali kormányának baloldali és liberális ellenzékében sem lesz várhatóan különösen népszerű, ahogy az ötlet megvalósítását célzó eddig próbálkozások sem nyerték el a tetszésüket.

A törvény bizonyosan rögzíti majd a nemzeti szimbólumokkal és egyéb praktikus kérdésekkel kapcsolatos elvi álláspontokat, például valószínű, hogy Jeruzsálemet jelöli meg Izrael fővárosaként anélkül, hogy ezt a nemzetközi közösség elismerné, valamint Izrael és a világ más zsidó közösségeinek kapcsolatára is kitérne.

A törvény szövegével kapcsolatban még a koalíción belül is komoly viták várhatóak, ezeket próbálja mederben tartani majd a Netanjahu által kinevezett bizottság. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a törvény meg fog születni, bármilyen ellenállás övezze is létrejöttét. A napokban nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nem hajlandó engedni, és a törvény pontos szövegéről csak „az adott keretek között” kíván egyeztetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.