Netanjahu: Szembeszállunk a diktátumokkal!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök John Kerry amerikai külügyminiszterrel tervezett római találkozója előtt elutasította, hogy országának időre szabott egyoldalú lépéseket diktáljanak a palesztinok.
Izrael érdekeit sértő feltételeket szabnak ezek a próbálkozások, és nem hoznak békét - nyilatkozta a kormányfő a Rómába tartó repülőgépre való felszállása előtt. Elutasítunk minden olyan kísérletet, amely csak a terrort hozza el az ország szívébe. Ha diktátumok lesznek, azokkal is határozottan szembeszállunk - tette hozzá Benjámin Netanjahu.

Netanjahu ezzel a palesztin vezetésnek várhatóan szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) benyújtandó határozati javaslatára utalt, amely a ciszjordániai megszállás 2016 végéig való befejezésére szólítja fel Izraelt, valamint a palesztin állam elismerésére az 1967-es határok alapján. A palesztin javaslatot a két évre szóló ideiglenes BT-tagsággal rendelkező Jordánia terjeszti a testület elé. Közben Franciaország, Nagy-Britannia és Németország egy alternatív határozaton dolgozik, amit a palesztinok készek elfogadni, ha sikerül szerdáig megszövegezni.

Kerry a Netanjahuval tartandó megbeszélés után Rómából előbb Párizsba utazik, ahol az európai változat kidolgozóival tanácskozik, majd kedden Londonba látogat, ahol a palesztinok és az arab külügyminiszterek küldöttségével találkozik. Az arab országok képviselői várhatóan arra kérik majd az amerikai külügyminisztert, hogy - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - ne vétózza meg a BT-ben az Izrael érdekeit sértő palesztin javaslatot, míg Netanjahu ennek ellenkezőjére kéri az amerikai vezetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.