Netanjahu: Folytatjuk, ha nem áll le a Hamasz

Beláthatatlan, hogyan érinti a közel-keleti erőszakhullám dinamikáját, hogy Izrael kedden elfogadta, a palesztin szélsőséges Hamasz viszont elutasította az egyiptomi tűzszüneti ajánlatot. Legalábbis egyelőre: a fegyvernyugvásra való felszólítás helyi idő szerint kedd reggel 9 órakor lépett hatályba, és 12 órát ad a feleknek az ellenségeskedések teljes beszüntetésére a levegőben, szárazföldön és tengeren egyaránt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő közölte: ha a Hamasz nem áll le, országa folytatja a támadásokat a szervezet gázai állásaival szemben. A Gázai övezetből indított palesztin rakétatámadásokat mindenesetre kedden sem szüntették be, így Asdod és Eilat dél-izraeli városokat is találat érte, és többen könnyebben megsérültek, közölték helyi források.

Az elmúlt egy hét fegyveres konfliktusa, amelyet három izraeli, illetve egy palesztin tinédzser brutális megölése nyomán újult ki, immár több mint 180 áldozatot követelt palesztin közlés szerint. Az ellenségeskedések teljes beszüntetését előirányzó egyiptomi terv újraindítaná a blokád alatt lévő palesztin földnyelven a forgalmat is. Negyvennyolc órán belül magas rangú izraeli és palesztin küldöttségek érkeznének Kairóba, a továbbiak megvitatására. Ide hivatalos a nap folyamán John Kerry amerikai külügyminiszter is.

A javaslatot a nemzetközi közösség képviselői közül Washington, illetve a közel-keleti rendezést elősegíteni hivatott négyes nevében Tony Blair volt brit kormányfő is üdvözölte. Ám a jelek szerint a Hamasz nem éri be az ajánlattal: átfogó rendezést követel, jelentette be a szervezet katonai szárnya. Követelik az izraeli légicsapások leállítása mellett a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelő megnyitását is. Valamint azoknak az időközben újra őrizetbe vett palesztinoknak a szabadon bocsátását Izrael részéről, akik akkor nyerték vissza előzőleg a szabadságukat, amikor a felek megállapodtak erről 2011-ben, Gilad Salit, az elrabolt izraeli katona átadásáért cserébe. Jelen formájában a tűzszüneti javaslat elfogadása „fegyverletételt" jelentene a katonai szárny, az Ezzedine al-Kasszám Brigádok értékelése szerint, amely állítja, „harcuk folytatódni fog az ellenséggel szemben".

A mostani konfliktus, amelynek leállítása ellen csak két miniszter szavazott az izraeli kormányban, köztük a külügyekért felelős Avigdor Lieberman a radikális jobboldali Otthonunk Izrael részéről, a zsidó államnak mintegy 32 millió amerikai dolláros veszteséget jelent naponta, jelentette a Háárec.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.