Netanjahu csúnyán megbüntetné a kődobálókat

Kibővítené az izraeli kormány a köveket és Molotov-koktélokat dobáló rendbontók elleni hatósági fellépés lehetőségét Izraelben és Ciszjordániában – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán.

Netanjahu azt is közölte a Bét-Horin ciszjordániai telepen tett szerdai látogatásán, hogy meg akarja változtatni a rendőrségi tűzparancs kiadásának szabályait, és meg akarja határoztatni a kődobálókra kiszabható minimális büntetés időtartamát – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Ezen túl növelni szeretné a kődobáló fiatalkorúak szüleire kiróható pénzbüntetést, hogy annak nagyobb elrettentő hatása legyen. Ezeket a szigorításokat nemcsak Jeruzsálemben és környékén, hanem Galileában és a Negev-sivatagban is alkalmazni szeretné a rendbontókkal szemben.

A jeruzsálemi Mecsetek terén az elmúlt napokban ismét kiújult a feszültség, és összetűzések zajlottak izraeli rendőrök és palesztin fiatalok között, többtucatnyian megsérültek.

A Jeruzsálem óvárosában található téren – izraeli nevén a Templomhegyen – emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket, most pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az Al-Aksza mecset áll.

II. Abdalláh, a Mecsetek tere felett védnökséget gyakorló Jordánia uralkodója a legújabb összetűzések nyomán figyelmeztette Izraelt, hogy óvakodjon a „további provokációtól a Mecsetek terén”, és az Egyesült Államok is mély aggodalmát fejezte ki a jeruzsálemi szent helyek körül zajló erőszakhullám miatt, mindkét oldalt önmérsékletre szólítva fel.

Netanjahu azt hangsúlyozta, hogy Izrael tiszteletben tartja a status quót Jeruzsálemben a Mecsetek terén, de szerinte a lázongók megsértették azt, amikor eltorlaszolták a teret, ott elbarikádozták magukat, és zaklatták a zsidó látogatókat. Szavai szerint ez Izrael számára elfogadhatatlan, és ebben a kérdésben párbeszédet folytat Jordániával és más tényezőkkel.

Az izraeli miniszterelnök szerdán meglátogatta azokat a helyeket, ahol az utóbbi időben súlyosabb kődobáló incidensek történtek. Bét-Horin mellett Jeruzsálem Armon Hanacív nevű lakónegyedében is járt, ahol vasárnap este meghalt egy izraeli, miután autóját kövekkel dobálták. Elvesztette az uralmat a jármű felett, és egy villanyoszlopnak hajtott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.