Neruda nem gyilkosság áldozata lett

Nem találtak mérgezésre utaló nyomokat a világhírű chilei költő, Pablo Neruda holttestében a szakértők.

Az irodalmi Nobel-díjas Pablo Neruda halálát prosztatarák okozta, a chilei költő földi maradványain végzett szakértői vizsgálat nem talált olyan vegyi maradványokat, amelyből mérgezésre, azaz gyilkosságra lehetne következtetni. Ezt Patrico Bustos, a szakértői csoport vezetője közölte pénteken.

Pablo Neruda nem sokkal az 1973. szeptember 11-i Pinochet-fél katonai puccsot követően halt meg a santiagói Santa Maria kórházban, ahová prosztatarákja miatt feküdt be. Ám biztonsági őre és gépkocsivezetője negyven év elteltével is kitartott azon véleménye mellett, hogy a megpuccsolt baloldali elnök, Salvador Allende elvtársa, barátja gyilkosság áldozata lett. Verziója szerint egy orvosi köpenyt viselő férfi adott be Nerudának méreginjekciót, aminek következtében a költő néhány óra múlva elhunyt. A sofőr szerint a gyilkosságot azért követték el, hogy Neruda ne hagyhassa az országot, noha a mexikói nagykövet kijárta számára ezt a lehetőséget a chilei hatóságoknál. A Pinochet-rendszer azonban tartott a költő külföldi megnyilatkozásaitól.

Bírósági döntéssel idén áprilisban hantolták ki Neruda földi maradványait a tengerparti Isla Negrán, ahol háza volt. Chilei és külföldi szakértők csoportja vizsgálta azóta a tetemet. Igaz, még nem hozták nyilvánosságra a DNS-visgálat eredményét, amelynek azt kell alátámsztania, hogy valóban Neruda földi maradványait exhumálták-e.

Mint a La Tercera napilap online kiadása írta, Neruda unokaöccse, Rodolfo Reyes a szakértői jelentésre reagálva annak a véleményének adott hangot, hogy „a vizsgálatot folytatni kell”, szerinte vannak ugyanis olyan újabb technológiai eljárások, amelyekkel valóban megnyugtató eredményre lehet jutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.