A Sziriza most még simábban nyerne

A görögök csaknem fele szavazna Alexisz Ciprasz miniszterelnök radikális baloldali pártjára, ami meredek emelkedést jelent az alig egy hónappal ezelőtti választási győzelem óta.

A Metron Analysis közvélemény-kutatása szerint a görög választók közel fele áll a kormányzó baloldali miniszterelnök, Alexisz Ciprasz pártja mögött. A Sziriza alig egy hónapja, január 25-én 36,3 százalékkal nyerte meg a parlamenti választásokat. Most a válaszadók 47,6 százaléka mondta, hogy a radikális baloldali tömörülésre szavazna.

Nagyot zuhant viszont a korábbi kormánypárt, az Új Demokrácia (ND) támogatottsága, amely népszerűtlen gazdasági reformokat hajtott végre Görögországban az előző ciklusban, hogy finanszírozni tudja az EU-IMF-EKB trojkától felvett hitelt. A konzervatív  pártot a januári választáson még a szavazok 27,8 százaléka támogatta, most az ND már csak 20,7 százalékon áll.

A Sziriza – írja a Reuters – azzal kampányolt a választások előtt, hogy átütemezi a két körben neki ítélt összesen 240 milliárd eurós hitel visszafizetését, és annak egy részét leíratja a hitelezőkkel, valamint véget vet a megszorításoknak Görögországban.  Ezeket az ígéreteket Ciprasz nem tartotta be maradéktalanul – a hitelprogram négy hónapos meghosszabbításáért új megszorításokra is kényszerült –, de ennek ellenére a görögök több mint kétharmada elégedett az új athéni kormánnyal, 76 százalékuk pedig pozitívan értékeli a kabinet eddigi munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.