Népszavaznak a bukarestiek a kutyaeutanáziáról

Októberben referendumot tartanak, amelynek előzménye: gazdátlan ebek halálra marcangoltak egy négyéves kisfiút.

A helyi referendum mindössze konzultatív jellegű, viszont a polgármester így nyomást gyakorolna a törvényhozásra az kutyaeutanáziát engedélyező jogszabály elfogadására. A vonatkozó jogszabály tervezetét Victor Ponta miniszterelnök szerint hétfőn sürgősségi eljárással tárgyalják a képviselők.

Jelenleg csak a beteg és a veszett állatok elaltatására van lehetőség, miközben becslések szerint Bukarest utcáin 60-100 ezer kóbor eb él.

A keddi tragédia egy park mellett fekvő, elhagyott telken történt. A rendőrség szóvivője szerint a négyéves gyereket a felismerhetetlenségig széttépték a kutyák. Két évvel idősebb testvérét a lábán harapták meg, de neki sikerült elszaladnia. Az ügyészség vizsgálatot indított, ugyanis kiderült, hogy a kisfiúra támadt falka legalább egyik kutyáját 2008-ban adoptálta egy Caleidoscop nevű állatvédő egyesület. A papírokat aláíró önkéntes a román sajtónak azt nyilatkozta: tiszta a lelkiismerete, és fogadkozott, hogy folytatja az állatok „megmentését”.

Traian Basescu elnök „állampolgárként és volt bukaresti főpolgármesterként” felszólította a kormányt, hogy bocsásson ki sürgősségi rendeletet, amely ésszerű határidőt szab az állatvédőknek, hogy örökbe fogadják a kóbor kutyákat. Azután a gazdátlanul maradt ebeket haladéktalanul el kell altatni. Az elnök hangsúlyozta: maga is állatszerető ember, de „a kutyák nem lehetnek fontosabbak a gyerekeknél”. Az ügyben megszólalt Brigitte Bardot is. Az állatok jogaiért küzdő, egykor népszerű francia színésznő nyílt levelében az írta: sokkolta, hogy Basescu a gazdátlan ebek elaltatását szorgalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.