Népszavazást kezdeményezne egy osztrák nyugdíjas az EU-tagságról

A hatvanhat éves Inge Rauscher másodszor kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy elérje, írjanak ki népszavazást az ország EU-tagságáról.

Az euroszkeptikus nő már 2000-ben is próbálkozott hasonlóval, ám a thelocal.at megjegyzi, hogy akkor csak a választópolgárok néhány százaléka állt ki a kezdeményezés mellett. Tavaly az osztrák nyugdíjasnak 9971 aláírást sikerült összegyűjtenie ahhoz, hogy elindítsa országos petícióját, amellyel azt akarja elérni, hogy Ausztria népszavazással döntsön az EU-tagságáról.

Rauscher szerint az osztrákoknak gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg is jobb lenne az unió nélkül. A nyugdíjas fordító azóta az EU-tagság ellen van, amióta Ausztria 1995-ben a közösség tagjává vált.

Az aláírásgyűjtés indításakor tartott sajtótájékoztatón Rauscher hangsúlyozta, hogy az EU nem demokratikus, mert a törvényeket olyan biztosok alkotják, akiket nem a nép választott.

„Újra békeszerető és semleges Ausztriát szeretnénk" – mondta a nyugdíjas asszony, aki hozzátette, hogy Ausztria az EU miatt kénytelen támogatni az Oroszország ellen hozott szankciókat, és az EU felelős a gazdasági visszaesésért is. Rauscher azt állítja, hogy a kilépés 9800 eurót hozna évente az osztrák háztartásoknak, mivel Ausztriának nem kellene tovább támogatnia az EU-s közigazgatást.

A petíciót az önkormányzatoknál és körzeti hivatalokban lehet aláírni. Mintegy 6,4 millió, tizenhat év feletti állampolgár jogosult az ív aláírására, de ahhoz, hogy a népszavazást a parlamentben is megvitassák, 100 ezer aláírást kell gyűjteni július 1-jéig.

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy mindössze az osztrákok egyharmada támogatja az EU-ból való kilépést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.