Népszavazáson intettek be a topmenedzsereknek

A svájciak 68 százaléka voksolt a cégvezetői bónuszok és kifizetések korlátozására. Volt cégvezér, amelyik 72 millió svájci frankos lelépési díjat kapott volna csak azért, hogy ne igazoljon át a konkurenciához.

Vasárnap népszavazáson korlátozták a cégvezetőknek adott bónuszok és végkielégítések mértékét Svájcban. A „kövér macska” néven elhíresült referendum arról szólt, kapjanak-e vétójogot egy-egy cég részvényesei a topmenedzseri kifizetésekre. Az előzetes becslések szerint kapnak, a megjelentek 68 százaléka, 1,6 millió svájci ugyanis igennel válaszolt az urnák előtt, nemből viszont csak 762 ezret számoltak össze.  Bár az ületi élet a népszavazást felvezető kampányban azzal érvelt, hogy a bónuszok korlátozása csökkenti Svájc versenyképességét, az alpesi ország mind a 26 kantonjában az igeneké volt a többség.

Svájcban néhány év alatt több botrány is kitört a bőkezű topmenedzseri és vezérigazgatói kifizetések miatt. A gyógyszergyártó óriás, a Novartis elnöke, Daniel Vasella most januárban 72 millió svájci frankos végkielégítésért akart lelépni, amelyet hat éven át kapott volna csak azért, hogy a világ ötödik legnagyobb gyógyszergyártójától ne igazoljon át a konkurenciához. Mély felhördülés kísérte az UBS működését is, amely a hitelválság nyomán milliárdokat írt le veszteségként, csak hogy nem sokkal később Svájc legnagyobb bankját potom 52,5 milliárd dolláros mentőövvel kelljen kisegítenie az államnak. Ahogy a népszavazás egyik kezdeményezője, Brigitte Moser Harder a BBC-nek mondta, a korlátozáspárti svájciak már évek óta többségben vannak, hiszen az alpesi országban sem mindenki gazdag, a Svájcban sem mindenki gazdag, a magas fizetések egyre csak nőttek, az alacsonyak folyamatosan csökkentek.

A svájci a népszavazást pár nappal azután tartották, hogy az Európai Unióban megállapodás született a bankárbónuszok korlátozásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.