Megosztja a pályaudvar a stuttgartiakat

Kell-e új főpályaudvar Stuttgartban? A kérdésről végül népszavazáson döntenek vasárnap Baden-Württembergben.

 A voksolás példátlan a 8 milliós tartomány történelmében, Németországban történelmi okokból amúgy is  igyekeznek elkerülni a referendumokat. Ám a költségeit tekintve 4,5 milliárd eurósra becsült építkezés -amelynek keretében a föld alá vinnék a pályaudvart, és a sínek helyére új városnegyedet építenének - évek óta heves viták kereszttüzében áll. Az ellenzők még a rohamrendőrökkel is szembeszállva védték az építési területet, tavaly szeptemberben az előző kormány még a vízágyúkat is bevetette, hogy szétoszlassa a tömeget. A Stuttgart 21 nevű projekt elleni tömegmozgalom még abban is szerepet játszott, hogy a leggazdagabbak között számon tartott dél-német tartományban a zöldek történelmi sikert értek el a legutóbbi választáson.

4,5 milliárd euró és a városkép a tét
Demonstrators protest against the Stuttgart 21 project in front of the train station in Stuttgart June 27, 2011. Several hundred people protested against the demolition of the historical Stuttgart train station, which will be torn down to make way for the Stuttgart 21 underground railway station. REUTERS/Alex Domanski (GERMANY - Tags: TRANSPORT CIVIL UNREST)

Ám az előrejelzések szerint vasárnap mégis vereségre kell készülniük: a felmérések szerint az eredmény szoros lesz, de valószínűleg az igen szavazatok felé billen a mérleg nyelve - írta a Spiegel Online. Az építkezés ellenzőinek ráadásul az összes szavazat minimum egyharmadát meg kellene szerezniük, hogy leállítsák a projektet. A népszavazás szembeállíthatja egymással a tartományt vezető zöldeket és a szociáldemokratákat.


Winfried Kretschmann, Németország történetének első zöld miniszterelnöke ellenzi az építkezést, míg helyettese, az SPD-s Nils Schmid támogatja azt. De ettől még együtt buzdítják szavazásra  a választópolgárok a német médiában csak "almaleves videóban". Kretschmann és Schmid egy éttermi asztalnál üldögélnek, előttük két pohár almalé, és joviálisan beszélgetnek. Abban ugyan egyetértenek, hogy Baden-Württembergben  gyönyörű tájak vannak, ám nyíltan bevallják, hogy a Stuttgart 21 ügyében bizony már más véleményt képviselnek. Éppen ezért fontos, hogy mindenki szavazzon - ér véget a sajátos választási hirdetés.Winfried Kretschmann nehéz helyzetbe kerülhet, ha saját párttársaival és szavazóival szemben kell keresztülvinnie a pályaudvar megépítését. Ám pragmatikus politikusként - hétfőn ráadásul Németországban az év politikusává választják - máris közölte. a választók akarata számára is iránymutató lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.