Népszavazást tartanak a menekülttáborról a háborgó Bősön

Helyi referendum kezdődött vasárnap reggel a dél-szlovákiai Bősön, ahol a polgárok véleményt nyilvánítanak a nagyközségben rövidesen újra nyíló menekülttáborról.
A voksolás akkor lesz eredményes, ha a csaknem 4500 szavazásra jogosult polgárnak több mint a fele az urnákhoz járul. A szavazóhelyiséget este hétig tartják nyitva.

Lapunknak nyilatkozva a szlovák belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a népszavazás kiírása és megtartása törvényes, de nem ügydöntő, mert a kormányt semmi sem kötelezi arra, hogy a továbbiakban az eredmény alapján cselekedjék - közölte Michaela Paulenová. „Ezt mi is jól tudjuk, de valójában a vasárnapi voksolás az egyetlen lehetőség arra, hogy a több mint ötezer lakos kifejezze tiltakozását a menekültek befogadása miatt!” – közölte Jakus Zoltán, a voksolást kezdeményező petíciós bizottság elnöke.

A polgármester szerint a helybeli polgárokat leginkább a kormány pökhendi magatartása háborította fel. „Önkormányzatunk is csak az újságokból értesült arról, hogy az osztrák és a szlovák belügyminiszter szerződést írt alá, amely alapján a túlzsúfolt traiskircheni menekülttábor gondjainak enyhítésére ideiglenesen a vízerőmű egykori munkásszállójában – amely jelenleg a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdona – helyeznek el ötszáz személyt addig, ameddig odaát elbírálják menedékjogi kérelmeiket.

Állítólag legfeljebb három-négy hónapig lesznek itt, de aztán újak jöhetnek, akár öt évig. Minket hivatalosan senki senki sem tájékoztatott minderről. Ami a legrosszabb, hogy valószínűleg szabadon mozoghatnak majd a menekültek, ráadásul az épület nincs is elkerítve. Olyasmi meg nyilván egyetlen uniós tagországban sincs, mint nálunk, ahol Vámosszabadit beszámítva, húsz kilométeres körzetben a negyedik menekülttábor lesz a miénk. Ráadásul az itteni épülettől alig néhány méterre működik a vízerőmű, ami súlyos biztonsági kockázatot is jelenthet, hiszen sokat hallunk és olvasunk arról, hogy a menekültek között terroristák is rejtőzhetnek” – mutatott rá Fenes Iván.

Tapasztalataink szerint a lakosság körében némi zavart okozott a népszavazás kérdése – „Ellene van-e, hogy átmeneti menekülttábor létesüljön a Szlovák Műszaki Egyetem épületében, Bősön?”–, ugyanis aki ezt ellenzi, annak igennel kell voksolnia.

„A kérdést a petíciós bizottság fogalmazta meg, és alkotmányjogásszal is egyeztettük. Biztosra veszem, hogy lakosaink értik, és tudják is a választ” – tette hozzá a polgármester.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.