Népirtással vádolják a vörös khmerek elnökét

Népirtás címén is vádat emelt pénteken az ENSZ-védnökség alatt működő különleges törvényszék Khieu Samphan ellen, aki Kambodzsa elnöke volt a maoista vörös khmerek uralma (1975-1979) alatt.

A vád szerint a most 78 éves egykori elnök felelős vietnami állampolgárok és a muszlim vallású csam népcsoport tagjai ellen a vörös khmer rezsim uralma idején elkövetett vérengzésekért. Samphan ellen 2007 novemberében már vádat emeltek háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök miatt.

Lars Olsen, a törvényszék szóvivője elmondta: Samphant a testület elé vezették, és közölték vele, hogy az ellene felhozott vádak kiterjednek a népirtásra is. A vádlott azzal az érvvel igyekszik kisebbíteni bűneit, hogy "hazafias értelmiségiként" távol tartotta magát a vörös khmerek rezsimjének "vezetői magjától".

Samphan a Pol Pot vezette hírhedt rezsim harmadik tagja, akit népirtással is megvádoltak. Szerdán Nuon Cheára, a vörös khmerek főideológusára és Ieng Sarya, a rendszer külügyminiszterére is kiterjesztették ezt a vádpontot. A vörös khmerek uralma idején majd 2 millió ember pusztult el a rezsim kegyetlenségei következtében. Embereket mészároltak le, kínoztak meg, de sokan éhen haltak az indokínai országban.

A 240 ezer fős muzulmán csam etnikum a többségében buddhista vallású Kambodzsa középső részén él. Az összlakosság 1,6 százalékát teszik ki. Történészek szerint 100-400 ezer csamot mészárolhattak le a vörös khmerek. A vietnami áldozataik számát még csak felbecsülni sem lehet. Samphan, Chea és Sary bírósági tárgyalását várhatóan jövőre folytatják le, és a vádlottak padján lesz majd Ieng Thirit, Ieng Sary felesége, az egykori "szociális miniszter"  is.

Kaing Guek Eav, a vörös khmer rezsim legnagyobb börtönének volt vezetője elleni büntetőpert már lezárták novemberben. Az általa irányított fegyintézetben 15 ezer embert kínoztak meg, majd végeztek ki. A volt börtönparancsnok elleni ítéletet várhatóan a jövő év elején hirdetik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.