Nem valószínű, hogy vannak még túlélők

Tovább nőtt a múlt szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, friss adatok szerint több mint 6600-an vesztették életüket a tragédiában. A nepáli hatóságok szerint kevés rá az esély, hogy egy héttel a katasztrófa után még túlélőket húznak ki a romok alól.

„Igyekszünk mindent megtenni a mentés során, de nem gondolom, hogy vannak még túlélők" – jegyezte meg Laxmi Prasad Dhakal, a nepáli belügyminisztérium szóvivője. Egy héttel a 7,9-es erősségű földrengés után még mindig rengeteg holttest hever a romok alatt.

Fotó: Navesh Chitrakar / Reuters

A nepáli hatóságok szombati összesítése szerint a halálos áldozatok száma 6621, és 14 021 ember sérült meg. Több ezer emberről továbbra sincs semmilyen hír. A BBC emlékeztet, hogy bár a természeti katasztrófa Nepálban követelte a legtöbb emberéletet, mintegy 100 halálos áldozatról számoltak be a szomszédos Indiában, Tibetben és Bangladesben.

Rensje Teerink, az Európai Unió katmandui nagykövete szerint továbbra sem ismert mintegy ezer EU-állampolgár - jórészt turista vagy hegymászó - sorsa.

Gyerekek váltak hajléktalanná

Az UNICEF mindeközben arra figyelmeztet, hogy a földrengés által legsúlyosabban érintett területeken gyerekek váltak hajléktalanná, és nem jutnak hozzá az alapvető ellátáshoz. Ráadásul az esős évszak miatt tetőzhetnek a gondok a régióban.

Fotó: Danish Siddiqui / Reuters

„A kórházak megteltek, vízhiány van, továbbra is holtestek vannak a romok alatt, és az emberek még mindig a szabadban alszanak. Ezek tökéletes táptalajt biztosítanak a betegségeknek" – hangsúlyozta Rownak Khan, a szervezet nepáli helyettes-megbízottja. Nepáli tisztségviselők korábban elrendelték a halottak hamvasztását. A halottasházak is megteltek, ezért a romok alól kihúzott testeket azonnal elégetik, így megelőzve egy esetleges súlyosabb járványt.

Fotó: Navesh Chitrakar / Reuters

Nepál nem volt felkészülve egy ekkora katasztrófára, ezért humanitárius segélyt kért a nemzetközi közösségektől. Ram Sharan Mahat pénzügyminiszter szombaton elmondta, hogy külföldi adományozók több tízmillió dollárt ajánlottak fel a földrengés sújtotta országnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.