Neonácikat támogatott a brit képviselőnő gyilkosa

Szomszédai csendes, kedves, visszahúzódó férfinak ismerték a Jo Cox brit munkáspárti képviselő meggyilkolásával vádolt Thomas Mairt, aki azonban sajtóértesülések szerint elkötelezett támogatója volt az egykor vezető amerikai neonáci szervezetnek, a National Alliance (NA) nevű csoportnak.

„Nagy-Britannia az első" – kiabálta szemtanúk szerint az 52 éves gyanúsított, Thomas Mair, amikor rátámadt Jo Cox munkáspárti képviselőre. Britain First a neve az egyik szélsőjobboldali, bevándorlásellenes tömörülésnek. A szervezet közleményben határolódott el a gyilkosságtól, hangsúlyozva, hogy sohasem buzdítana ilyen cselekedetre. A brit Telegraph úgy értesült, hogy Thomas Mair előfizetője volt az S.A. Patriot nevű dél-afrikai magazinnak is, amelyet egy apartheidpárti, a multikulturalizmust ellenző csoport ad ki.

A The Southern Poverty Law Centre amerikai jogvédő központ a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt közölte, hogy Mair évtizedekig elkötelezett támogatója volt az egykor vezető amerikai neonáci szervezetnek, a National Alliance (NA) nevű csoportnak. A civilszervezet szerint Mair legalább 620 dollárért vásárolt kiadványokat is tőlük, köztük egy kézikönyvet, amely útmutatással szolgál ahhoz, hogyan lehet hétköznapi anyagokból kézifegyvert készíteni.

Féltestvére, Duane St. Louis ugyanakkor azt nyilatkozta a brit The Sunnak, hogy bátyja nem érdeklődött a politika iránt. – Soha nem beszélt Nagy-Britanniáról, politikáról, rasszista megnyilvánulásai sem voltak. Félvér vagyok, de soha nem volt ezzel problémája, jól kijöttünk – mondta, hozzátéve, szerinte fivére egy légynek sem tudna ártani.

Másik testvére, Scott elmondta, hogy Mair évek óta pszichés problémákkal küzd, kényszerbeteg, kezelést is kapott.
Szomszédai csendes, magának való emberként írták le, aki barátságos, gyakran segített a környéken élő idősebbeknek füvet vágni.

A Reuters úgy tudja, Mair angolt tanított külföldieknek. Szeretett olvasni, sok időt töltött a könyvtárban, és írt is. A rendőrséggel korábban sohasem volt dolga.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.