Neonáci merénylet a cseh kormányfő ellen?

Rendőri védelem alá helyezték Jan Fischer cseh miniszterelnököt és Martin Pecina belügyminisztert , miután hatósági gyanú szerint neonáci szélsőségesek merényletet terveztek ellen. Egy betiltott neonáci szervezet öt tagja ellen bűnvádi eljárást indítanak.

Péntektől elrendelték Jan Fischer cseh kormányfő és Martin Pecina prágai belügyminiszter családjának rendőri védelmét – jelentette be az országos rendőrfőkapitány első helyettese. Érdeklődésünkre Jirí Houba elmondta: tudomást szereztek arról, hogy cseh szélsőségesek merényletet terveztek a két politikus családtagjai, többek között a miniszterelnök húszéves fia és a belügyi tárca jelenlegi vezetőjének két kiskorú gyermeke ellen. Így akartak visszavágni a cseh rendőrség országos razziája miatt, amelynek során házkutatást tartottak a betiltott Nemzeti Ellenállás (Národní odpor) vezetőinek és neonáci koncertek szervezőinek lakásán, s ellenőrizték azokat a prágai és brnói külvárosi üzleteket, ahol neonáci jelképeket és hanghordozókat árultak. Öt személy ellen bűnvádi eljárást indítottak.

A szélsőségesek szerint a rendőrség határozott fellépését  a „zsidó” – így nevezték a kormányfőt – Fischer és szakértői kormányának tárcavezetője rendelte el,  ezért készültek megtorlásra – közölte a magas rangú cseh rendőrtiszt.

Csehországban e héten a parlament két házának elnöke, továbbá a parlamenti pártok vezetői és más közéleti személyiségek – többek között Václav Havel volt államfő – írták  alát azt a nyilatkozatot, amelyben az alkotmányos rend megőrzésére tett esküjükhöz híven elítélik az újnáci és más szélsőséges csehországi megnyilvánulásokat, a közéletben eluralkodó gyűlölködést és agresszivitást. Hangsúlyozták, hogy személyes példamutatásukkal is minden tőlük telhetőt megtesznek az etnikai felsőbbrendűséget, a faji megkülönböztetést hirdető nézetek, valamint az egyéb aggasztó jelenségek visszaszorítása érdekében. Ugyanilyen közéleti kiállásra kérik a polgárokat is.

Jan Fischer életére bosszúból törtek a cseh szélsőségesek – állítja a rendőrség
Jan Fischer életére bosszúból törtek a cseh szélsőségesek – állítja a rendőrség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.