Neonáci portálon fenyegetik a cseh kormányfőt

Bohuslav Sobotka decemberi internetes levélváltásait hozta vasárnap éjjel nyilvánosságra a White-Media cseh szélsőséges portál, amelynek emberei karácsony előtt feltörték a cseh kormányfő Twitter-oldalát.

A közzétett e-maileken a miniszterelnök aktuális politikai és gazdasági jellegű ügyekről konzultál kabinetjeinek tagjaival, továbbá utasítja a cseh szocdem (CSSD) párt központjának alkalmazottait, hogy töröljék bloggereik névsorából David Rath volt egészségügyi minisztert, akit korrupciós ügyek miatt első fokon nyolc és fél éves börtönbüntetésre ítélték.

A cseh kormányfőt főleg a migránsokkal szembeni „langyos és tétova magatartása miatt" ezúttal is hazaárulónak kiáltották ki, akasztófát igérve neki. Egyúttal megfenyegették őt, valamint Milan Chovanec belügyminisztert: ha elintézik a portál betiltását vagy társaságuk bármelyik tagját letartóztatják, akkor a megkaparintott valamennyi e-mailt nyilvánosságra hozzák és egyéb radikális visszavágásra is számíthatnak.

„Nacionalista fehér forradalmunkat úgysem tudjátok megállítani!"

- üzenték meg nekik.

Lapunk érdeklődésére Martin Ayrer kormányszóvivő közölte: Bohuslav Sobotka internetes levelezéseinek biztonságát karácsony óta tovább erősítették, azóta egyetlen illetéktelen sem jutott hozzájuk. Lucie Nováková szerint a nyilvánosságra hozott levelezések időpontjait és tartalmát öncélúan manipulálták.

- A történteket a cseh állam demokratikus rendszere elleni támadásnak minősítettük. Egyértelmű bizonyítékaink alapján a cseh rendőrség intenzív nyomozásba kezdett - tájékoztatott a prágai belügyi tárca kommunikációs igazgatója.

A Respekt prágai hetilap megbízható információkra hivatkozva közölte, hogy a White-Media portált az Egyesült Államokban regisztrálták. A tulajdonos és az üzemeltetők kilétét eddig az amerikai hatóságok a szólásszabadságra hivatkozva, nem árulták el.

- Remélhetően a kormányfő elleni hekkertámadás jobb belátásra bírja őket - nyilatkozta a lapnak a neve elhallgatását kérő nyomozótiszt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.