Lovagrend gyűjt Tóásónak ügyvédi költségeire

Több országra kiterjedő kampányt indít a 15 ezer dolláros ügyvédi költség előteremtése érdekében a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége, egyben orvosi és humanitárius segítséget nyújt Tóásó Elődnek.

A magát terület nélküli államként meghatározó lovagrend külügyminisztere, Nagy András Károly vasárnap Budakeszin tartott  sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Tóásó Előd alapvető jogait sértették meg a hatóságok a letartóztatásakor. Kijelentette: a  bolíviai hatóságok jogköre és feladata kivizsgálni az ügyet, de azt a nemzetközi egyezmények betartásával kell végezniük.

Megjegyezte, hogy a legjobb ügyvédi iroda látja el Tóásó Előd jogi védelmét, ami kedvezményes árfolyamon is 15 ezer dollárba kerül. A jövő héttől ezért kampányt indítanak a munkadíj összegyűjtésére, egyben kezdeményezik egy olyan közhasznú Alapítvány létrehozását, amely a hasonló ügybe keveredő magyar állampolgárok megsegítését szolgálja.

Nagy András Károly azt mondta: Tóásó Elődöt és társait nem tekintik terroristának. Közlése szerint fölvették a kapcsolatot a  bolíviai kormánnyal, de még nem kaptak visszajelzést, hogy a humanitárius szolgálatuk embere mikor látogathatja meg Tóásó Elődöt La Paz-i börtönében, egyben nemzetközi szervezetek segítségét is kérik a közbenjárásra.

Az újságírók előtt Nagy András Károly több tucatszor próbálta elérni telefonon az általuk megbízott Claudia Abasto ügyvédet, aki -  mint mondta - elsőként látogatta meg a fogva tartott magyar férfit, de a kapcsolat nem jött létre. Korábban az ügyvédnő elmondta, hogy letartóztatása óta javultak Tóásó Előd körülményei, többet kap enni, de az elfogásakor szerzett sérülések még most is látszanak rajta. A lovagrend szerint egyébként a magyar állam is mindent megtesz a Bolíviában letartóztatott férfi érdekében.

Dénes Edit, Tóásó Előd nővére a sajtótájékoztatón elmondta, eddig egyszer tudott - a lovagrend segítségével - beszélni fogva  tartott testvérével, ugyanis a dél-amerikai hatóságok még nem járultak hozzá a kapcsolatfelvételhez. Kijelentette: testvére nem terrorista, nem bűnöző, és nem tudja elképzelni, hogy ilyen cselekedetre készült volna. Semmit nem tud az ügy részleteiről, és  arról sem tájékoztatják, hogy milyen bizonyítékok alapján tartják fogva fivérét - tette hozzá.

Nagy András Károly az MTI-nek azt mondta: Tóásó Előd családja kereste meg a lovagrendet, hogy humanitárius misszió keretében segítsen a magyar állampolgárnak. A szervezet azóta orvost és pénzt vitt a börtönbe Tóásó Elődnek, és biztosítja a jogi képviseletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.