Nemzetközi elismerés Göncz Árpádnak

Nemzetközi Adalbert-díjjal tüntették ki Göncz Árpádot, a Magyar Köztársaság volt elnökét. A német Adalbert Alapítvány által adományozott elismerést az alapszabályzatnak megfelelően a Cseh Köztársaság elnöke, Václav Klaus adta át szombat délután Prágában, a Hradzsinban.

Az elismerés hivatalos neve: Nemzetközi Adalbert Díj az Európai Békéért, Szabadságért és Együttműködésért.

A díjat Európa érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért ítélték oda Göncz Árpádnak, aki előrehaladott kora és egészségi állapota miatt nem vett részt az ünnepségen. A díjat leánya, az európai parlamenti képviselőnek megválasztott Göncz Kinga, volt külügyminiszter vette át.

 "Apám nagyon örült, amikor megtudta hogy az idén ő kapja meg az Adalbert Alapítvány díját. De a maga 87 évével az ember már nehezen mozdul ki otthonról. Ezért engem kért meg, hogy átvegyem névében a díjat" - nyilatkozta az MTI tudósítójának Göncz Kinga.

"Neki mindig is szívügye volt a közép-európai országok együttműködése. Meggyőződése, hogy miután Közép-Európa népeinek évszázadokon át közös volt a sorsuk, nagyon fontos, hogy a régió népei, országai most, a rendszerváltás után is együttműködjenek és csatlakozni tudjanak az Európai Unióhoz. Apám tevékenységével ehhez kívánt hozzájárulni" - fejtette ki a volt magyar külügyminiszter.

Elmondta: a díjátadást mindig egy nemzetközi kollokvium, tudományos ülés előzi meg, amelynek a témáját a kitüntetett határozza meg. "Apám  a Társadalmi változások az Adalbert-országokban a békés forradalmak után - hasonlóságok és különbségek témát választotta. Nagyon érdekes előadások hangzottak el, volt politikusok, neves társadalmi személyiségek mondták el véleményüket. Szó volt a rendszerváltást megelőző időszakról, a rendszerváltásról és az utóbbi húsz év változásairól is, arról, hol is tartanak ezek az országok. Nagyon színvonalas és jó hangulatú beszélgetés volt" - fejtette ki Göncz Kinga.

A szombati ünnepség után Miloslav Vlk bíboros, prágai érsek a gnieznói érsekkel, Henryk Muszynskival együtt ünnepi misét mutatott be a prágai Szent Vitus székesegyházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.