Nemzetközi aggodalom a magyar alaptörvény miatt

Fenntartásairól szól a Nemzetközi Ügyvédi Szövetség Emberi Jogi Intézete az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán. A szervezet szerint a módosítást vissza kellene vonni.

Az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítését eredményező negyedik alaptörvény-módosítás komoly támadást jelent a hatalmi ágak elválasztásával szemben, és növeli a bíróság feletti kormányzati kontrollt – jelentette ki a Nemzetközi Ügyvédi Szövetség Emberi Jogi Intézetének (IBAHRI) társelnöke, Helena Kennedy. A brit felsőház munkáspárti képviselője szerint ellentétben áll a nemzetközi normákkal, hogy a módosítás szerint a testület nem hivatkozhat a jövőben a korábbi AB-állásfoglalásokra és határozatokra, valamint, hogy az AB tartalmilag nem vizsgálhatja az alaptörvényt.

A Nelson Mandela tiszteletbeli elnökségével 1995-ben létrehozott IBAHRI célkitűzése szerint arra törekszik, hogy szót emeljen a jogbiztonságot fenyegető jelenségek ellen, biztosítandó a bírók és ügyvédek szabad és független működésének feltételeit.

A szervezet szerint Orbán Viktor kormányzata ellentmondásos törvények sorozatával veszélybe sodorta a hatalmi ágak elválasztásának alapvető rendszerét. Az IBAHRI ezért az alkotmány negyedik módosításának visszavonását kéri közleményében a kormánytól.

A szervezet delegációja tavaly márciusban Budapesten járt, ahol jogászokkal és bírókkal találkozott, majd elkészítette a bíróság helyzetéről szóló jelentését is.

Az IBAHRI az 1947-ben alapított Nemzetközi Ügyvédi Szövetség (IBA) keretén belül jött létre. Az IBA-nak mintegy 50 ezer ügyvéd tagja van, 200 ügyvédi kamarát tömörít világszerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.