Norvégia hallgat a cseh gyerekek sötét titkairól

Már Milos Zeman cseh államfő és Bohuslav Sobotka miniszterelnök is igyekszik segíteni diplomáciai csatornákon az illetékes prágai gyermekvédelmi hivatalt két cseh gyermek ügyében.

A norvég hatóságok két éve bírósági határozattal súlyos bántalmazás, illetve szexuális visszaélés alapos gyanúja miatt elvették a gyermekeket az Oslóban élő szüleiktől és gyámoknál helyzeték el őket.

Azóta Zuzana Michaláková, az édesanya fél évente csupán tizenöt percig láthatja őket és ezalatt csak norvégul beszélhet velük. A két prágai közjogi méltóság nemrég bekérette Norvégia prágai nagykövetét, és kifejezte a nemtetszését, mivel szerintük a norvég gyámhivatal önkényes a két gyermeket elnemzetlenítő eljárása miatt. Követelték az ügy mielőbbi felülvizsgálását, azonnali intézkedésként pedig azt, hogy az édesanya gyakrabban látoghathassa meg a gyermekeit és csehül beszélhessen velük.

Michaláková 2003-ban kezdett Norvégiában dolgozni, ahol megismerkedett, majd 2006-ban feleségül ment az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező cseh vendégmunkáshoz. Két gyermekük született. A bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor az öt esztendős Denis és a nála három évvel fiatalabb David többször arról panaszkodott az óvónőknek, hogy a szüleik verik őket.

A kisfiúk olyasmiket is meséltek, amelyek alapján a nevelők szexuális visszaélésre gyanakodtak, ezért feljelentetést tettek a rendőrségen. A norvég hatóságok a szakértők véleménye alapján beigazolódni vélték a feltételezéseket, ezért a két kisfiút gyámszülőknél helyezték el. Az illetékes oslói rendőrség azonban nem vádolta meg a szülőket.

Másfél éve Michaláková elvált a férjétől, és azóta még erőteljesbben követeli vissza gyermekeit vagy átmeneti intézkedésként legalább azt, hogy odahaza a húga nevelhesse őket. E hét elején Prágában személyesen kérte a cseh kormányfő közbenjárását. Az asszony azt állította, hogy az óvónők indokolatlanul fújták fel az egész ügyet.

Cseh újságírók az illetékes norvég hatóságoktól tájékoztatást kértek, ám nem kaptak érdemleges választ. A hivatalos szervek csupán annyit közöltek, intim részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra, döntésük viszont teljes mértékben megalapozott.

Mint mondták, a két fiú érdekében egyelőre korlátozzák az édesanya láthatási jogait, ugyanis a találkozások előtt a gyermekek mindig riadtak és félnek, utána pedig napokig nyugtalanok. Apjuk már három éve visszatért Csehországba, azóta ebben az ügyben senkinek sem hajlandó nyilatkozni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.