Nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az ebola miatt

A bejelentés szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vírus fertőzőképessége miatt döntött így.
A három nyugat-afrikai országban eddig 930 halálos áldozatot szedő vírus, az ebola miatt nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A vészhelyzet kihirdetéséről az ENSZ egészségügyi szervezetének a genfi ülésén született meg a döntés. Eszerint az ebola terjedése „rendkívüli eseménynek" számít, amely az egész világra nézve súlyos következményekkel járhat.

Három nyugat-afrikai országban, Sierra Leonéban, Guineában és Libériában eddig 930 ember halt bele a magas lázzal, vérzéssel és szervi elégtelenséggel járó fertőzésbe, amely az esetek 90 százalékában halálos. A gyilkos kór már Nigériában is felütötte a fejét, ahol szerdán a három másik országhoz hasonlóan rendkívüli állapotot hirdettek ki. A 21 milliós kikötővárosban, Lagosban öt olyan ember került karanténba, akin jelentkeztek az ebola tünetei. Mindegyikük ápolóként vagy orvosként került kapcsolatba a vírussal. Nigériában az ebolának eddig két áldozatáról tudni, Szaúd-Arábiában pedig egy olyan férfi vesztette életét, aki éppen egy libériai útról tért vissza.

Az ebolára gyógyszer egyelőre nincs, csak kúra, de egy eddig majmokon tesztelt szer, a ZMapp után két amerikai beteg látványos felépülésbe kezdett. Az amerikaiak és a gyártó azt mondja, hogy még hónapokba telhet, amíg a ZMappból elegendő mennyiséget tudnak előállítani ahhoz, hogy minden fertőzöttet kezelhessenek vele.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.