Nemzeti gyásznap Szlovákiában

Szlovákiában csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak a dévényújfalui (Devínska Nová Ves) mészárlás áldozatainak emlékére.

Reggel nyolctól este hat óráig félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, a közszolgálati televízió és a rádió módosította műsorát, s országszerte tilosak a szerencsejátékok.

Hétfőn egy 48 éves férfi Pozsony elővárosában hét személyt ölt meg, majd egy rendőrgolyó az ő életét is kioltotta. A 15 sebesült közül kilencet kórházban ápolnak, s egyikük - egy cseh állampolgár - továbbra is életveszélyben van. Az 1989-es rendszerváltás utáni Szlovákiában ez a második legtöbb áldozatot követelő gyilkosság.

A hivatalos verzió szerint az áldozatok közül hatan romák, egy család tagjai, míg a hetedik áldozat, egy 52 éves asszony, aki a lövöldözés idején kiment az erkélyre, s ott érte a gyilkos golyó.

A szörnyű gyilkosság oka továbbra is ismeretlen. Nem zárható ki a rasszista ok sem. A Sme című napilap azonban csütörtökön azt írta, hogy meggyilkolt család nem mind a hat tagja volt roma, csak a két férfi, míg a nők nem. Ellentmondóak a családról terjedő értesülések is. Egyesek szerint zajos életvitelű volt, s problémái voltak környezetével. Mások azt állítják, nem volt velük semmi probléma. A rendőrség csak annyit erősített meg, hogy egyikük sem volt büntetett előéletű.

Ellentmondóak a gyilkosról - Lubomír Harmanról - szóló értesülések is. Ismerősei és a ház lakóinak egy része szerint magába zárkózott, de konfliktuskerülő ember volt. Más lakók viszont agresszívnak mondták.

Harmannak engedéllyel hat fegyver volt a birtokában, köztük a gyilkos fegyver, egy géppisztoly. A belügyminiszter bejelentette, hogy a jövőben javasolni fogja a fegyvertartás szabályainak megszigorítását. A sajtóban vita kezdődött, szükség van-e a szigorításra, vagy sem.

A szlovák kormány az idén már második alkalommal rendelt el nemzeti gyásznapot. Első ízben idén tavasszal, a szmolenszki légikatasztrófa lengyel áldozatainak tiszteletére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.