Nemzeti egységkormányról tárgyal a Hamász és a Fatah

A Hamász és a Fatah újrakezdték a tárgyalásokat egy új nemzeti egységkormányról, mondta a BBC-nek a gázai övezetet irányító szervezet vezetője, Háled Meszál.

A Hamász és a Fatah újrakezdték a tárgyalásokat egy új nemzeti egységkormányról, mondta a BBC-nek a 2007 óta a gázai övezetet irányító szervezet vezetője, Háled Meszál, és hozzátette: készülnek a parlamenti és az elnökválasztásra is. 2011 májusában a szemben álló felek aláírtak ugyan egy békemegállapodást, de ezt gyakorlatilag nem hajtották végre. – Egy nemzeti megegyezésen alapuló kormány megalakításáról tanácskozunk. Készülünk a parlamenti és elnökválasztásra, illetve a végrehajtó tanács tagjainak megválasztására. Új életre keltjük a Palesztin Felszabadítási Szervezetet, és mindaddig tárgyalunk, amíg meg nem tartjuk a választásokat – nyilatkozta a Hamász-vezér. A 2006-os palesztin választásokat a Hamász nyerte, ami kirobbantotta a két fél közötti konfliktust. A harcok a Gázai övezetben törtek ki, ahonnan a Hamász kiűzte a Ciszjordániába visszaszorult Fatahot.

Meszál beszélt szövetségesükhöz, Szíriához fűződő viszonyukról is. Elmondta, hogy a Hamásznak el kellett jönnie Damaszkuszból, mert nem értettek egyet azzal, ahogyan Bassár el-Aszad szír elnök a konfliktust kezeli. Ennek ellenére Aszad még támogatja őket. – Nagyon fáj nekünk az a mészárlás, ami Szíriában folyik. Rákényszerítettek minket, hogy hagyjuk el Szíriát, még úgy is, hogy a rezsim támogat minket. Még Iránnal is vannak nézeteltéréseink Szíriával kapcsolatban – mondta Meszál, és hozzátette: megpróbálnak jó kapcsolatot kialakítani mindenkivel az arab világban és a nemzetközi közösséggel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.