Nemzeti tanácsokat választottak Szerbiában

Vasárnap nemzeti tanácsi választásokat tartottak Szerbiában, amelyen 17 nemzeti tanács összetételéről közvetlen módon, a macedónról, a horvátról és a montenegróiról elektorok útján dönthettek a szavazók.

A külön névjegyzékre feliratkozott magyar szavazópolgárok négy lista közül választhattak képviselőket a 35 tagú Magyar Nemzeti Tanácsba.

Nem hivatalos adatok szerint a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás (MÖ) lista 31 helyet szerzett meg, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége listájáról kettő, míg a Másként Magyarságunkért és a Magyar Liga listájáról egy-egy személy kapott mandátumot. Az MNT új elnöke várhatóan az MÖ listavezetője, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója lesz.

A vajdasági magyarok második alkalommal járulhattak az urnák elé saját parlamentjük megválasztása érdekében. Az előzetes adatok szerint a vártnál alacsonyabb volt a részvétel, a magyaroknak nagyjából a 40 százaléka adta le a szavazatát. A Köztársasági Választási Bizottság csütörtökön hirdet végleges eredményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.