„Nemzeti csapattal” indul újabb EP-mandátumért Tőkés

A magyar nemzetegyesítés folyamatának újabb fontos állomásaként értékelte Tőkés László, hogy a Fidesz-KDNP listáján indulhat újabb európai parlamenti mandátumért.
– A Fidesz–KDNP – folytatva a 2010-ben megalapozott nemzetpolitikai fordulatot – az Európai Parlamentbe valódi „nemzeti csapattal" készül, helyet biztosítva az elszakított nemzetrészeknek – szögezte le csütörtöki közleményében Tőkés. Arra utalt, hogy a Fidesz-KDNP-listán Vajdaság és Kárpátalja képviselőjének is helyet szorítanak.

Az erdélyi EP-képviselő 2009-ben még az erdélyi „magyar összefogás" keretében, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben szerzett brüsszeli mandátumot. Az uniós törvényhozásba bejutva gyakorlatilag azonnal támadni kezdte partnereit, majd 2012 márciusában kilépett az RMDSZ-ből. Még azt megelőzően az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elhatározta, hogy „felszámolja az RDMSZ monopóliumát", és bejegyezteti az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP).

Ilyen előzmények után érthető, hogy az RMDSZ idén nem akart újra összefogni Tőkéssel, bár a jobboldal hónapokon át tartó meggyőző munkát folytatott ennek érdekében. Felmerült, hogy Tőkés László független jelöltként indul Romániában, de ebben az esetben 100 ezer aláírásra lett volna szüksége, illetve a mandátumszerzéshez mintegy 120 ezer szavazatra, miközben pártja kevesebb mint 50 ezer voksot kapott a legutóbbi választásokon.

Az EMNP amúgy nem indít jelölteket az EP-választásokon. A hivatalos indoklás az, hogy nem akarják kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, valójában a döntés mögött az állhat, hogy a párt támogatottsága a töredéke a mandátumszerzéshez szükséges öt százaléknak, sőt már a jelöltállításhoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtése is komoly kihívást jelentett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.