Nemzetbiztonsági fenyegetés Obama két könyve

Egy amerikai börtönben ülő elítélt nem olvashatja Barack Obama két könyvét, mert azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek - hivatkozott a florence-i börtön a szövetségi rendőrség ilyen értelmű rendeletére.

A Colorado állambeli szövetségi börtön, a Supermax lakója, Ahmed Omar Abu Ali harmincéves büntetését tölti. Még tavaly augusztusban kérte, hogy  elolvashassa az amerikai elnök két könyvét. Ám a szigorúságáról ismert fegyház megtagadta a könyvek kikölcsönzését, arra hivatkozva, hogy az Amerikai álom, illetve a Merni remélni című könyv olyan részeket tartalmaz, amelyek  veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot. A börtön vezetősége az indoklásban konkrét szövegrészleteket nem, csak oldalszámokat említett, az 1995-ben megjelent első könyből egy, a 2006-os második könyvből 22, nagyrészt különálló oldalt kifogásolva. Az idézett oldalak fele külpolitikával foglalkozik.

Abu Alit az al-Kaidával  ápolt kapcsolatai és a Bush előző elnök elleni merénylet kitervelése  miatt ítélték el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a hírre reagálva megígérte az ügy kivizsgálását.

A fogoly még Obama megválasztása előtt, tavaly augusztusban kérte ki a két könyvet, aaz elutasítás után pedig éhségsztrájkba kezdett, de ezzel később felhagyott.

A Supermax nem éppen kesztyűs kézzel bánik bentlakóival, akik között olyan „hírességek” akadnak, mint 9/11 miatt elítélt Zacarias Mossaoui és Ted „Unabomber” Kaczynski. Az elítéltek napi 22-23 órát töltenek magánzárkában, amelyekben minden bútor öntött betonból készült, és tilos kommunikálniuk a külvilággal.

Barack Obama és lánya, Sasha egy könyvvásáron
U.S. President Barack Obama holds a backpack open for his daugther Sasha to place a book in it, as they pack bags for the children of U.S. military servicemen and women at a "United We Serve" event at Fort McNair in Washington, June 25, 2009. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES POLITICS MILITARY) 2009-07-10,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.