Nemzetbiztonsági veszély az iPhone?

Helyzetmeghatározó és -rögzítő funkciója miatt lehetséges nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte az amerikai Apple gyártotta iPhone mobilkészülékeket a kínai állami televízió, a CCTV hétvégi riportjában.
A televízió a készülékeken futó iOS 7-es operációs rendszernek a felhasználók mozgását követő és az adatokat rögzítő funkcióját nevezte meg a veszély forrásaként. A beépített alkalmazás, a „Gyakran látogatott helyek" a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve rögzíti azokat a helyeket, amelyeken gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is rögzíti, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra.

A CCTV idézte Ma Tinget, a Kínai Közbiztonsági Egyetem online biztonsági intézetének vezetőjét, aki szerint ez kifejezetten kényes adat, és 100 millió felhasználó esetén egyértelmű trendeket rajzol ki. Amennyiben ez a hatalmas adatmennyiség egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt, államtitkokat is felfedhet - hangoztatta a televíziónak Ma. A telefon akkor is rögzíti az adatokat, ha ez a funkció ki van kapcsolva - hangsúlyozta a szakértő.

Az alkalmazásról az Apple maga azt írja, az adatokat a készülékek saját felhasználásra rögzítik, és engedély nélkül nem juthatnak el az Apple-hez. Annak célja, hogy személyre szabott szolgáltatások nyújtását segítse, mint például az útvonalak tervezését - írja az Apple a funkciót ismertetve.

Az amerikai IT-óriás nem először kerül a kínai média kritikájának középpontjába. A CCTV korábban a kínai vásárlókkal szembeni egyenlőtlen bánásmóddal vádolta a céget, amely az élesedő amerikai-kínai internetbiztonsági csatározás miatt is reflektorfényben áll.

A televízió riportjában idézte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjait leleplező Edward Snowdent, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az NSA lehallgatja a kínai vezetőket, s Washington az amerikai technológiai cégek segítségével szerez információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.