Órán is hordhatnak magukkal fegyvert az egyetemisták Texasban

De csak rejtve, és akkor, ha elmúltak 21 évesek. Eddig erre nem volt semmilyen lehetőségük.    

A déli Texas a nyolcadik szövetségi állam, ahol bevezették a törvényt. Az intézkedést Greg Abbott republikánus kormányzó írta alá, aki maga is elkötelezett támogatója a diákok fegyverviselésének.

A törvény életbelépésének időzítése sem véletlen. Éppen ötven évvel ezelőtt történt a Texasi Egyetemen az a tömegmészárlás, amely tizennégy halálos áldozatot és negyven sebesültet követelt. Az eset a kor meghatározó eseménye volt, és az első, amit a televízió is követett.

Sok oktató és az egyetem elnöke, Gregory Fenves is húzódozott a törvénytől, mondván, hogy a fegyverviselés megnehezítheti, sőt, akár veszélyessé is teheti az egyetemi mindennapokat, hiszen a fiatalok bármilyen vitája lövöldözésbe fordulhat. Az intézkedés ellen pereskedés is indult, de hiába.

A hétfőn életbe lépett új törvény értelmében csak huszonegyedik életévüket betöltött diákoknál lehet fegyver, kizárólag pisztoly, amelynek viselése engedélyhez kötött. A hallgatók nemcsak az egyetemi épületekben, hanem az előadótermekben, illetve az osztálytermekben is maguknál tarthatják pisztolyukat.

A magánegyetemeknek ugyanakkor lehetőségük van arra, hogy ne éljenek a törvény adta lehetőséggel, és az állam legtekintélyesebb magánintézményei nem is vezetik be a fegyverviselést, arra hivatkozva, ez éppen ellentétes hatást vált ki és nem biztosítja a diákok - és a tanárok - biztonságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.