Nemi erőszakkal csikarták ki a vallomást a tamil szimpatizánsokból

A Srí Lanka-i biztonsági erők nemi erőszakkal kényszerítették ki a vallomásokat a tamilokat támogató foglyokból, állítja a Human Rights Watch jelentése. Az esetek egy része a polgárháború lezárulása után történt. Egy diplomata szerint ezeknek az embereknek csak egy jó sztori kell, hogy egy fejlett országban menedéket kapjanak.

A Human Rights Watch 75 olyan, főleg tamil férfi és nő esetét dokumentálta, akik azt állították, hogy a fogvatartó intézetekben a katonák, a rendőrök és a titkosszolgálat emberei nemi erőszakkal csikarták ki tőlük a vallomásokat. A ma már menekültként élő áldozatok azt állították, hogy pénz fejében azonnal elengedték őket, ha bevallották, hogy a tamil lázadó csoport tagjai.

A HRW dél-ázsiai igazgatója elmondta, hogy a nemi erőszakot nemcsak a vallomások kikényszerítésekor, hanem fenyítő eszközként is használták. Sőt, a szexuális bántalmazás csak a kínzás egyik formája volt, páran beszámoltak arról is, hogy cigarettát nyomtak el rajtuk vagy fejjel lefelé lógva tartották őket.

Srí Lanka indiai főbiztosa, Prasad Kariyawasam kijelentette, nincs arra bizonyítéka, hogy a vádak igazak lennének, ráadásul a megkérdezettek valószínűleg mind „gazdasági menekültek”, akiknek egy „jó történettel” kell előállniuk, hogy menedékjogot kapjanak. Úgyhogy ameddig nem érnek végére a vizsgálatnak, ezeket csak olyanok „érzelmes történeteinek tartják,” akik egy fejlett országban akarnak menekültstátuszt szerezni. A diplomata szerint a jelentés nyilvánosságra hozását direkt időzítették erre az időpontra, az ENSZ emberi jogi tanácsának genfi ülésén ugyanis egy Srí Lankát támadó határozat kerül az asztalra még ezen a héten, írja a Reuters.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A HRW által dokumentált esetek mind 2006 és 2012 között történtek, ami már csak azért is megdöbbentő, mert a 26 évig tartó, százezer áldozatot követelő polgárháború 2009-ben véget ért. A háború utolsó hónapjaiban több tízezren haltak meg, és az ENSZ szerint a kormány, illetve a függetlenségre törő Tamil Ilám Felszabadító Tigrisei (LTTE) csoport is háborús bűntetteket követett el. A szervezet ennek ellenére úgy gondolja, hogy a kormányt nagyobb felelősség terheli a halottak miatt.

Colombo eddig elutasított minden olyan vádat, amely az emberi jogok megsértésére vonatkozott, és folyamatosan ellenállt a nemzetközi nyomásnak: nem írta össze azokat a katonákat, akiket háborús bűnökkel vádoltak, és nem engedte, hogy független csoport vizsgálja ki a hadsereg bűntetteit, mondván, már megvan arra a tervük, hogyan rendezzék le az ügyet.

A HRW azonban azt állítja, hogy a polgárháború vége óta senkit sem állítottak bíróság elé, és még mindig üldözik a szakadár tamil tigrisek támogatóit, a dokumentált esetek közül ugyanis 31 2009 után történt.

Nőnapi ünnepségen vesznek részt Kilinochchi városában a lázadó tamil harcosok 2002. októberében
Nőnapi ünnepségen vesznek részt Kilinochchi városában a lázadó tamil harcosok 2002. októberében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.