Nemi erőszak ellen harcoló kolumbiai pillangókat díjazott az ENSZ

Egy kolumbiai női jogokat védő csoport kapta idén az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Nansen Menekültdíját. A Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro (Pillangók, akik új szárnyakkal építik a jövőt) tagjai önkéntesek, akik olykor életük kockáztatásával segítenek az otthonaikból elüldözött és szexuális erőszak áldozatául esett lányokon és asszonyokon.
A díjátadáson a szervezet három tagja, Gloria Amparo, Maritza Asprilla Cruz és Mery Medina képviseli majd a Pllangókat. A három nő saját bőrén is megtapasztalta az erőszakot. Gloria nyomorban nőtt fel, szemtanúja volt, hogy az apja rendszeresen verte az édesanyját. Már korán felemelte szavát a női jogokért, ezért aztán 1993-ban menekülni kényszerült Bogotából, a fővárosból.
Maritza, Gloria és Mery
UNHCR / Fotó

Maritza a szervezet lelke, aki segít visszaadni a bántalmazott asszonyok önbizalmát. Két éve csatlakozott a Pillangókhoz, mert nagy hatással voltak rá Gloria szavai arról, hogy igenis meg lehet változtatni az asszonyok életét. Jogi tanácsokkal látja el a nőket, és igyekszik meggyőzni őket arról, hogy csatlakozzanak a szervezethez.

Mery főként azzal foglalkozik, hogy az asszonyok tegyenek panaszt, ne hallgassák el, ha durván bánnak velük. Ő az, aki elkíséri az asszonyokat a rendőrségre és a kórházakba, és mindent elkövet, hogy a szexuális erőszakot ne seperjék többé a szőnyeg alá.

A szervezet központja a Csendes-óceán partján fekvő Buenaventura városában van, amely az öt évtizede dúló kolumbiai belháború egyik gócpontja. A kikötővárosban tombol az erőszak és itt a legmagasabb az otthonukból elűzöttek aránya. Az egymással összetűző illegális fegyveres csoportoknak gyakran a nők is áldozatul esnek, megerőszakolják és bántalmazzák őket, hogy ezzel is demonstrálják a hatalmukat és az erejüket.

A Pillangók eddig több mint 1000 nőnek és családjuknak segítettek. Szerény anyagi eszközeik birtokában végzik a munkájukat, busszal, kerékpárral vagy gyalog közlekednek. Segítenek a nőknek orvosi ellátáshoz jutni, rábeszélik őket, hogy jelentsék a bűncselekményeket, visszaadják önbecsülésüket és lelkierejüket. Cserébe rendszeresen életveszélyes fenyegetéseket kapnak az illegális fegyveres csoportoktól.

A Pillangókat Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának különmegbízottja is nagyra értékelte, aki életmentőnek nevezte a munkájukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.