Németül beszélő férfit keresnek Madeleine McCann ügyében

Németül beszélő, 20-40 év közötti férfit keres a Scotland Yard a több mint hat éve Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann ügyében.

A londoni rendőrség, amely a nyáron hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, hétfőn két, számítógépes eljárással készült portrét tett közzé ugyanarról a férfiról, meg nem nevezett, de kulcsfontosságúnak minősített két tanú beszámolója alapján.

Az egyik képen egy teltebb, a másikon vékonyabb arcú, viszonylag fiatal férfi látható. Az illető a Scotland Yardnak nyilatkozó tanúk egybehangzó elmondása szerint a kislány eltűnésének estéjén annak az üdülőnek a környékén ólálkodott, ahol a család lakott.

A leírás szerint a férfi németül beszélt, közepes testalkatú volt, rövid barna hajjal.

Andy Redwood detektív-főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 fős Scotland Yard-egység vezetője a kép közzététele után úgy fogalmazott: lehet, hogy a keresett férfi szolgáltathatná a kulcsot az ügy megoldásához, lehet, hogy nem, de mindenképpen "életfontosságú lenne", ha a rendőrség beszélni tudna vele.

A Scotland Yard a héten kiterjeszti a nyomozást Németországra is, és a német televíziókban felhívás hangzik majd el, kérve a lakosságot, hogy aki a kép alapján felismerni véli a keresett személyt, jelentkezzen a hatóságoknál. A ZDF televízióban szerdán megismétlik a BBC bűnüldözési magazinműsora, a Crimewatch hétfő esti adását, amely teljes egészében a Madeleine-ügyben elért új nyomozati eredmények ismertetésével foglalkozik.

Redwood főfelügyelő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "messze nem" a német nyom az egyetlen, amelyet a rendőrség követ, és további hasonló portrék közzététele várható olyan személyekről, akiket más tanúk ugyancsak a portugál üdülő környékén láttak a kislány eltűnésének időpontjában.

Az új Scotland Yard-vizsgálat elindítása - amelyet a szülők kérésére David Cameron brit miniszterelnök személyesen rendelt el - évek óta a legnagyobb horderejű fejlemény a modernkori brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esetének számító ügyben.

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár "megrendelésére" rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján "látni" vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A szülők által létrehozott alapítvány rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással "öregített" fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával éppen hogy nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre.

Gerry és Kate McCann Madeleine képével
Gerry (L) and Kate McCann, parents of Madeleine McCann, hold a news conference at a Madrid hotel June 1, 2007.The parents of a four-year-old British girl snatched from a Portuguese holiday resort nearly a month ago visited Madrid after meeting with the Pope on Wednesday. REUTERS/Stringer (SPAIN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.