Németországban elítéltek egy férfit a ruandai népirtásért

Az ügyészség szerint a vádlott, a hutu Onesphore Rwabukomba összesen 3237 ember haláláért felelős. Ez az első ítélet, amelyet német bíróság a húsz évvel ezelőtti ruandai népirtással kapcsolatban hozott.

Németországban 14 év börtönbüntetésre ítéltek kedden egy ruandai férfit, amiért közreműködött a hazájában 1994-ben elkövetett népirtásban. A frankfurti tartományi felsőbíróság ítélete szerint a hutu népcsoporthoz tartozó ruandai állampolgár bűnrészes a kizigurói templomi mészárlásban, amelyben legkevesebb 450 ember halt meg. Az 56 éves férfit azzal vádolták, hogy tevőlegesen részt vett a tömeggyilkosságban, ezt azonban nem lehetett kellő alapossággal alátámasztani a 2011-ben kezdődött perben, amelyben 120 tárgyalási napot tartottak és több mint 120 tanút, szakértőt hallgattak meg.

Ez az első ítélet, amelyet német bíróság a húsz évvel ezelőtti ruandai népirtással kapcsolatban hozott. A döntés nem jogerős, az elítélt védői fellebbeznek, a per a szövetségi legfelső bíróságon folytatódik.

A Ruanda keleti részén lévő Kiziguro templomába tuszik menekültek a rájuk vadászó hutu gyilkosok elől. 1994. április 11-én a templomot körülvették katonák, rendőrök, az Interahamwe nevű hutu félkatonai szervezet emberei és fejszével, bozótvágó késsel felfegyverzett civilek - áll a bíróság közleményében, amely szerint a vádlott a szomszédos Muvumba polgármestereként más helyi vezetőkel együtt felszította a lincshangulatot, és a fegyvereseket a templom megtámadására utasította. Amikor a mészárlás elkezdődött, a vádlott távozott a helyszínről, hogy újabb támadó csoportokat szervezzen, a tömeggyilkosság után pedig részt vett a holttestek elszállításának és tömegsírba temetésének felügyeletében.

Az ügyészség szerint a vádlott, a hutu Onesphore Rwabukomba összesen 3237 ember haláláért felelős. Rwabukomba tagadta a vádakat, védői a felmentését kérték a bíróságtól.

Rwabukomba az 1994-es népirtás után családjával Tanzániába, majd Kongóba menekült. 2002-ben Németországba utazott és menedékjogot kért. Kérelmét elutasították, de a döntést megtámadta az illetékes közigazgatási bíróságon, amely végül megállapította, hogy nem toloncolhatják vissza hazájába, mert politikai üldöztetés fenyegetné.

A férfi ellen Ruandában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, ezért 2008-ban a német hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték, de nem adták ki hazájának, mert úgy ítélték meg, hogy ruandai bíróság előtt nem részesülne méltányos eljárásban.

A ruandai népirtás azután kezdődött, hogy 1994. április 6-án lelőtték Juvenal Habyarimana államfő repülőgépét, és a gyilkosság miatt a kormány több tagja a tuszi népcsoport kiirtására szólította fel a hutukat. A tízmilliós közép-afrikai országban száz nap alatt nagyjából 500 ezer tuszival és 300 ezer mérsékelt hutuval végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.