Németország is aggódik Orbán miatt

Aggodalommal tekintünk Orbán Viktor, a Fidesz elnökének esztergomi kijelentésére – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Budapesten, amikor újságírói kérdésre elmondta: keddi prágai tárgyalásán Orbán Viktor nyilatkozatát Jan Kohout cseh, és Miroslav Lajcak, szlovák kollégájával is megbeszélte.

Balázs Péter magyar külügyminiszter nem kívánt reagálni Orbán esztergomi kijelentésére, mely szerint az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. Balázs megvárja a szlovák parlament ülését az esetleges reakciójával. „Egy magyar ellenzéki politikus a saját felelősségére mondott valamit” – kommentálta a külügyminiszter.

A német külügyminiszer a magyar kormányfővel
A német külügyminiszer a magyar kormányfővel

Bizakodással beszélt a német külügyminiszter arról, hogy a kanadai-osztrák Magna cég veszi át a csőd közeli helyzetbe került Opel autógyárat. Steinmeier elmondta, reményeik szerint három hónapon belül aláírásra kész, végleges szerződés lehet a mostani alapmegállapodásból. Sikerként értékelte, hogy az Opelt jogilag teljesen kimetszették az amerikai GM autógyárból, így az Opel nem része a GM-mel szemben indult csődeljárásnak.

Steinmeier külügyminiszter azt is hozzátette: a Magna ajánlatával tudták a legtöbb munkahelyet megmenteni, de a gazdasági válság miatt csökkentett kapacitással kell számolni minden autógyárban, és így is mintegy tízezer európai munkahely szűnhet meg. A Magna orosz partnereiről Balázs Péter annyit mondott: „az orosz tulajdonrész nem ördögtől való, ha arányos, átlátható és kiszámítható”.

Balázs Péter a német-magyar kétoldalú kapcsolatokat stratégiai partnerségként értékelte, és kiemelte a német nyelvű Andrássy Egyetem stabilizálásának sikerét. Balázs beszámolt német kollégájának a magyar kormány a gazdaság stabilizációjáért tett lépéseiről, és a visegrádi négyek júliustól kezdődő magyar elnökségének prioritásairól.

A Balázs Péter meghívására érkező Frank-Walter Steinmeier találkozott Bajnai Gordon magyar kormányfővel is. A kormányszóvivői iroda szerint a globális gazdasági válság hatásairól, az abból adódó feladatokról tárgyaltak a Parlamentben. Bajnai megerősítette, a magyar kormány célja a két ország közötti intenzív kapcsolatrendszer fenntartása, s a kormány nevében örömmel fogadta, hogy az autóiparban tapasztalható visszaesés ellenére a Daimler megerősítette magyarországi beruházási szándékát.

Barack Obama amerikai elnök a védelmi tárca Ukrajnáért, Oroszországért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkárává nevezte ki Celeste Wallandert. Mint emlékezetes, a neves szakértő 2002-ben a Foreign Affairs című folyóiratban antiszemitizmussal, a szomszédokkal szemben támasztott - nem területi - követelésekkel és a balkáni stabilitás megteremtésében játszható szerepének elmulasztásával vádolta Orbán Viktor kormányát. (Munkatársunktól)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.