Németország a kezdeményező

Nem teljesen előzmény nélküli a négy uniós külügyminiszter José Manuel Barrosónak küldött levele, amelyben hatékonyabb mechanizmust sürgetnek a jogállamiságot és demokráciát megsértő uniós tagállamok „megrendszabályozására”.

Mint a német külügyminisztériumban lapunknak elmondták, lényegében német kezdeményezésről van szó: Guido Westerwelle német külügyminiszter ebbéli aggályáról először tavaly júniusban beszélt, majd szeptemberben a Frankfurter Allgemeine Zeitungban ki is fejtette álláspontját. Egy héttel később az unió „jövőcsoportjának” tanácskozásán is szóba került, hogy milyen módon lehetne a demokráciadeficitet még idejében kezelni, visszatéríteni a renitens országokat az európai útra.

A német diplomácia vezetője európai kollégáival az ősz folyamán többször is eszmecserét folytatott arról, hogy a jelenlegi uniós mechanizmusok nem elegendőek a jogállamiság védelmére. A sokat emlegetett hetes cikkely a valóságban gyakorlatilag nem működik, mert ahhoz az összes tagállam egyetértése szükséges. A kötelezettségszegési eljárások viszont kizárólag technikai problémákra alkalmazhatók, demokráciadeficitre nem. A német diplomácia úgy véli, az aggodalomra okot adó lépéseket tevő országokat előzetesen kellene figyelmeztetni, olyan mechanizmust létrehozni, amely ilyenkor automatikusan életbe lépne. E feladat azonban nem rájuk, hanem az Európai Bizottságra hárul. Az már csak a véletlen műve, hogy a levelet pont azon a héten postázták Barrosónak, amikor a magyar alkotmánymódosítás ismét vitatémává vált. A Németországban tárgyaló Áder János államfő mindenesetre számíthat kényelmetlen kérdésekre ezzel kapcsolatban. Ádert tegnap Joachim Gauck német államfő fogadta, aki szintén szóba hozta az ügyet, de Áder az MTI szerint mindössze annyit mondott: majd később fejti ki az alkotmánymódosítással kapcsolatos véleményét.

Áder ma Guido Westerwelle külügyminiszterrel, Angela Merkel kancellárral és Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével is találkozik. A német külügyminisztérium munkatársa lapunknak hangsúlyozta: az új mechanizmus nem a magyar ügyekre adott válasz, minden országra vonatkozna.

Schulz: Sajnálom

„Sajnálom, hogy a parlament elfogadta az alkotmánymódosításokat azon komoly kétségek ellenére, amelyek szerint ezek gyengíthetik a demokratikus normákat az országban” – tudatta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közleményében. „Arra kértem Orbán Viktort, hogy a szavazás előtt kérje ki a Velencei Bizottság véleményét, csalódott vagyok, hogy nem így történt” – fogalmazott. Leszögezte: minden tagállamnak be kell tartania az európai jogot és normákat. „Ezt ígérte tavaly az Európai Parlamentben Orbán Viktor, és ezt ígérte nekem pénteken küldött levelében is” – így Schulz. (Z. E.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.