Németország kapitulált a menekültek előtt

Néhány nappal meghosszabbították azt a megállapodást, amelynek alapján Ausztriából Németországba szállítottak menedékkérőket különvonatokkal - mondta a német belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó szóvivője hétfőn a Die Presse című osztrák lapnak.
A Spiegel Online német hírportál szerint a német kormány azt tervezi, hogy a következő időszakban is indítanak majd különvonatokat, amelyekkel naponta 4000 menedékkérőt szállítanak át Ausztriából Németországba.

A Die Presse online kiadásában megjelent beszámoló szerint Angela Merkel német kancellár szombaton és vasárnap is egyeztetett az ügyben telefonon Werner Faymann osztrák kancellárral. Faymann kabinetjéből a lapot arról tájékoztatták, egyelőre nincs szó arról, hogy egyáltalán nem szállíthatnak át menedékkérőket Németországba különvonatokkal.

Az eddigi megállapodás szerint naponta legfeljebb 4-5 különvonat közlekedhet Ausztriából Németországba menedékkérőkkel. Ez a megállapodás ugyan vasárnap lejárt, de néhány nappal meghosszabbították, és tovább tárgyalnak majd a kérdésről - mondta az osztrák lapnak a német belügyminisztérium egy szóvivője.

A Die Presse berlini kormánykörökből származó értesülése szerint Faymann a megállapodás meghosszabbításáért cserébe ígéretet tett arra, hogy nem szállítanak többé buszokkal menedékkérőket a német határhoz.

A bécsi kancellári hivatal nem erősítette meg ezt az értesülést, csupán azt mondták, hogy az osztrák és a német kancellár is úgy véli, a vasúti közlekedés, azaz a vonatok révén lehet a legjobban ellenőrzés alatt tartani a menedékkérők áramlását.

A Spiegel Online hírportál értesülése alapján a berlini vezetésnek már van egy új terve, miszerint naponta nyolc szerelvénnyel összesen 4000 menedékkérőt szállítanak át Németországba. A cél az Ausztriára nehezedő migrációs nyomás enyhítése és a német-osztrák határ tehermentesítése.

A német hírportál szerint a terv egy „kétségbeesett" kísérlet a menekültáradat legalább valamelyest rendezett keretek közé tereléséhez, és „kapituláció" a Németországra zúduló tömeg előtt, hiszen a határellenőrzés visszaállítása ellenére nem a határon, hanem majd csak az ország belsejében fekvő befogadóállomásokon veszik nyilvántartásba a menedékkérőket.

A balkáni migrációs útvonal Bajorország tartomány és Ausztria határánál éri el Németországot. A menekülthullám főleg az ausztriai Salzburgban és a várossal szemben fekvő bajorországi Freilassingban koncentrálódik, ott naponta ezrek igyekeznek átkelni a német oldalra gyalog, és százak éjszakáznak az országhatárt képező Saalach patakon Salzburg és Freilassing között átívelő hídon. A rendkívüli helyzet miatt a menetrend szerinti vonatok már szeptember 17. óta nem közlekednek a Salzburg-München szakaszon.

A menekülthullám a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés óta drámai mértékben felerősödött. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság egyik vezetőjének egy szombati nyilatkozata szerint a vállalat az utóbbi három hétben száznál is több különvonatot indított, és ezekkel összesen 130 ezer menedékkérőt szállítottak.

A Die Presse szerint a bécsi kancellári hivatalban úgy becsülik, hogy szeptember eleje óta 160 ezer menedékkérő ment Ausztriából Németországba, 133 ezren vonattal.

Az osztrák lap beszámolója szerint a német kormány „kétségbeesve" igyekszik feltartóztatni az Ausztriából érkező áradatot. „Németország elérkezett a terhelhetőség határához" - fogalmazott a német belügyminisztérium név nélkül nyilatkozó szóvivője.

A német és az osztrák belügyi és közlekedési tárca állandó kapcsolatban van, igyekeznek a partnerségen és mindkét fél helyzetének figyelembe vételén alapuló megoldást találni. Ugyanakkor - írja a Die Presse - a túlterheltség miatt nyilvánvalóan csak idő kérdése, hogy Németország leállítja a menedékkérők átszállítását, vagy legalábbis ritkábban indít különvonatot Ausztria terheinek enyhítésére.

Ebben az esetben Ausztriának is le kellene zárni határait, vagy legalábbis erősítenie kellene a határőrizetet, ami nem lenne egyszerű, és bécsi kormánykörökben egy másik "forgatókönyvről" is hallani: a hatóságok azt mérlegelik, hogy nagy menekülttáborokat építenek a német határ mellett - írta a Die Presse.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.