Németország és Franciaország felcserélése miatt menesztették

Állásába került a román külügyminisztérium szóvivőjének a kínos diplomáciai hiba, hogy Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter olyan brosúrát kapott román vendéglátóitól, amelyen Németország helyett Franciaország volt feltüntetve.

A román külügyi tárca szerdán tette közzé hivatalos álláspontját az ügyről. Leszögezték, hogy a díszkiadású füzetet az Agerpres román nemzeti hírügynökség készítette és bocsátotta a külügyminisztérium rendelkezésére Steinmeier hétfői romániai látogatása napján. A minisztérium részéről a szóvivő felelt a füzet eljuttatásáért, aki elismerte, hogy nem ellenőrizte az átvett anyag tartalmát. Ezért menesztették.

Steinmeier hétfőn találkozott Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel. A közösen tartott sajtótájékoztatójuk végén a román diplomácia vezetője átadta a brosúrát, amely a német-román diplomáciai kapcsolatok 135 éves évfordulója alkalmából készült. A füzet címlapján az országhatárok vonalai láthatók, a német nemzeti színek azonban a Franciaország térképét kirajzoló vonalak közé kerültek.

A román külügy szerint a sajnálatos hiba nem árnyékolta be a látogatás jó hangulatát, és nem ártott a két ország diplomáciai kapcsolatainak sem.

Victor Ponta román miniszterelnök is kitért az ügyre a szerdai kormányülésen. A kormányfő támogatásáról biztosította Aurescut, miután egyesek az ő lemondását követelték. Megállapította, a nagyobbaknál is előfordul ilyesmi, utalva ezzel arra, hogy éppen Steinmeier Facebook-oldalán jelent meg kedden bulgáriai látogatása végén, hogy Roszen Plevneliev "román" államelnökkel is találkozott. Plevneliev valójában Bulgária elnöke. Steinmeier ugyanakkor a román államfővel, Klaus Iohannisszal is találkozott, még hétfőn Romániában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.